Welke fundering heb je nodig en hoe leg je die zelf aan?

Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.

U kent alle mogelijkheden om een Carport te bouwen. Voor meer inspiratie op het gebied van Carport, bekijk ons Pinterest Channel. Daar hebben we een veelvoud aan mooie planken rondom huis, Carport en tuin geregeld. Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter zodat u geen van onze nieuwe artikelen mist.

***

Coverfoto: ©Gartenhaus GmbH/ Artikel foto's: Figuur 1: ©Gartenhaus GmbH; Figuur 2:©GartenHaus GmbH/klantenproject; Figuur 3: ©Gartenhaus GmbH; Figuur 4: ©Gartenhaus GmbH; Figuur 4: ©Gartenhaus GmbH

#Carporthout #####

Heeft een carport een fundering nodig? Welke fundering zijn geschikt, hoe verschillen ze van elkaar en hoe richt ik een carportfundering op? Deze en andere vragen worden beantwoord door onze carportfundering raadgever. Er zijn ook praktische tips en instructies voor het bouwen van een eigen fundering. Veel succes daarmee!

Om ervoor te zorgen dat de carport, die u bijvoorbeeld bij ons in de online shop heeft gekocht, altijd stabiel is en uw auto de beste bescherming biedt, heeft het een veilige fundering nodig. Omdat de krachten en belastingen waarmee weer en wind te maken hebben met de bouw van het gebouw enorm zijn. Meer hierover vindt u in onze raadgever:

Net als bij de fundering van het tuinhuis, heeft u ook bij de carport verschillende mogelijkheden om een stabiele fundering te bouwen. Hieronder presenteren we de gebruikelijke fundering voor carports en laten we u stap voor stap zien hoe ze gebouwd worden. Nog één ding vooraf:

Een eigen carport fundering bouwen - een goed idee?

Als u durft, kunt u de carportfundering zelf bouwen - voor het doe-het-zelfproject heeft u een bouwplan nodig met eenvoudig te volgen instructies (zie hieronder), bouwmateriaal plus gereedschappen en machines en uw spierkracht. Dankzij uw eigen bijdrage kunt u zelfs geld besparen. Als alternatief kunt u professionals inhuren om de fundamenten te leggen en hen te betalen voor hun werk. Het voordeel is dat de experts materiaal, gereedschappen en machines meenemen - u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. En dankzij hun ervaring kunnen carportbouwers het vrij snel in handen krijgen. Of u nu uw eigen carport bouwt of laat bouwen, het is altijd de moeite waard om te weten wat de fundering van de carport is om samen met de aannemer het juiste fundament voor uw carport te leggen.

Carport funderingen - welke zijn er?

Het goede nieuws is dat een fundering, ook wel een funderingsplaat genoemd, niet nodig is voor een carport. Omdat dit het technisch meest complexe type fundering is, bespaart u werk en materiaal en de daaruit voortvloeiende kosten. In plaats daarvan kunt u uw carport bouwen op een zogenaamde

  • strokenfundering
  • of puntfundering

om het pistool neer te leggen. Naast deze twee veelgebruikte funderingstypen voor carports zijn er ook zogenaamde "funderingstypes" beschikbaar, met name voor kleine constructies.

  • schroeffunderingen
  • ramplankenfundering

Strokenfundering voor carports - constructie stap voor stap uitgelegd

Een strokenfundering is geschikt voor grote carports en dubbele carports, maar ook op plaatsen waar de grond vrij zacht is. Zelfs in regio's die bekend staan om de vele sneeuw, moet je dit funderingtype kiezen. Omdat het een hoge stabiliteit biedt en de sneeuwbelasting optimaal is verdeeld.

Onze tip: U kunt een strokenfundering met of zonder vloerplaat monteren. In de volgende stap-voor-stap instructies willen wij u wijzen op de verschillen in de constructie!

Hoe bouw je een strokenfundering voor de carport:

1. De buitenafmeting van de vloerplaat of het grondvlak met behulp van koorden en pinnen uit te stippelen.
2. Voor een strokenfundering met vloerplaat wordt het gemarkeerde grondvlak vervolgens uitgegraven tot een diepte van 20 centimeter. Degenen die zonder vloerplaat bouwen, gaan verder met stap 3.
3. Vervolgens graaft u de sleuf voor de funderingsstrook. Het moet in totaal 80 centimeter diep zijn - dit is de richtlijn om vorstbestendige redenen, zodat het beton niet afschilfert of scheurt wanneer de vloer onder de fundering bevriest en het beton wordt opgetild - en 30 centimeter breed.

tuin

Onze tip: Als u een minigraafmachine voor deze opgraving kunt gebruiken, heeft u een duidelijk voordeel. Vervolgens wordt een laagje grind in de geul en, indien nodig, op het grondvlak gelegd. Daarna volgt een PE-folie waarop een stalen mat (wapening) wordt aangebracht.

4. Afhankelijk van de toestand van de vloer moet de sleuf worden afgedekt. Gebruik hiervoor spaanplaat en ruwhout.
5. Het beton wordt vervolgens in de uitgegraven geulen en, als dit gebeurd is, in het uitgegraven grondoppervlak gestort. Het wordt gecomprimeerd met een zogenaamde trilplaat. Het gebruikte instappen, indien van toepassing, wordt behouden.

Onze tip: Het is essentieel dat u rekening houdt met een lichte helling, zodat het water optimaal kan weglopen.

Puntfundering voor carports - constructie stap voor stap uitgelegd

We gaan verder met de puntfundering, die haar waarde heeft bewezen in individuele carports. Op voorwaarde dat de ondergrond uniform is.
Klassiek geconstrueerd, bestaat de puntfundering voor carports uit negen individuele funderingspunten, die symmetrisch zijn uitgelijnd: Het is belangrijk dat de buitenste palen (balken) van de constructie in beton worden geplaatst.

Hoe bouw je een puntfundering voor de carport:

1. Met behulp van kruisende koorden, staken ze uit waar de funderingsgaten moeten worden uitgegraven.
2. Graaf de gaten eruit. Deze moeten vierkant (zijdelingse lengte: 40 cm) en 80 cm diep (funderingsdiepte) zijn. Bereken de afstand tussen de punten met behulp van de afstanden tussen de funderingsbalken. Deze liggen gewoonlijk 50 cm uit elkaar.

Onze tip: Hier vergemakkelijkt een zogenaamde handgraafmachine het graven van de funderingsgaten. Maar de aankoop is alleen de moeite waard als je veel gaten nodig hebt.

3. Als de ondegrond licht en zanderig is, moet u in de funderingsgaten met planken, stenen of pijpen plakken. Alleen als de vloer stabiel is, kunt u zonder de bekisting.
4. Vul de gaten met beton.

Onze tip: Een carport krijgt meestal geen vloerplaat op funderingspunten. Dit is de reden waarom alle betonnen punten zich ruim vijf cm boven de grond liggen en plat op één niveau moeten liggen. Om dit te doen, kunt u het beste een slangenweegschaal gebruiken.

5. Zodra het beton "aantrekt" (opdroogt), moet u het gladstrijken.
Na twee tot drie dagen kunt u de bekisting verwijderen en na zeven dagen is de puntfundering veerkrachtig.

Schroeffundering voor carports - constructie in eenvoudige bewoordingen uitgelegd

Een schroeffundering bestaat uit een soort reuzenschroef die je in de grond draait. Hiervoor is er een speciale inschroefhulp beschikbaar.

Onze tip: Omdat er ook twijfels bestaan over de stabiliteit de schroeffunderingen zelf, moet u alleen producten gebruiken die uitdrukkelijk zijn goedgekeurd als carportfundering.

Ramplankenfundering voor carports - constructie in eenvoudig bewoordingen uitgelegd

Een ramplankenfundering voor carports wordt beschouwd als een alternatief voor betonnen funderingen. Voor een ramplankenfundering heeft u speciale stalen grondankers nodig die machinaal diep in de vloer worden gedreven en een hoge stabiliteit bieden als dit geschikt blijkt te zijn. Zachte, rotsachtige en steenachtige gronden zijn bijvoorbeeld ongeschikt om te stampen.

Zet het H-anker in beton: Het alternatief voor de carportfundering

stichting

Carportpalen van hout, die wij u in onze online shop in een groot assortiment aanbieden, is voornamelijk te danken aan de vochtigheid buiten: zowel de

  • Vochtigheid van bovenaf (neerslag),
  • en ook van opzij (neerslag en spatwater)
  • en van onderen (opstijgend grondvocht).


Een conventionele houtverduurzamingslaag daarentegen komt nauwelijks aan, vroeg of laat rottend hout als het direct in de vochtige grond staat. Voor de chemische houtverduurzaming moet hier dus een constructieve tip plaatsvinden. Hiervoor wordt de paal in een soort schoen geplaatst, het H-anker (ook wel H-paalanker of alleen paalanker genoemd), dat de paal beschermt tegen opstijgend en spattend water. Deze wordt in het funderingsbeton gebetonneerd, d.w.z. verankerd.

Zo beton je in een H-anker als carportfundering:

1. Afhankelijk van het funderingtype - stroken- of puntfundering - gaat u te werk zoals beschreven in de bovenstaande stappen. Na het storten van het beton wordt het H-anker in het beton gestort.

Onze tip: Het H-anker voor de carport moet minimaal 3 cm diep in het beton zitten, elke cm meer is hier beter!

2. Het H-anker onmiddellijk na het inbrengen ondersteunen met een lat, die u dwars onder de "horizontale lijn van de H" duwt.

Onze tip: Als u meerdere H-ankers op een rij hebt, duwt u de steunlat door alle ankers om ze gelijkmatig uit te lijnen.

3. Om het beton te verdichten, gebruikt u vervolgens een stok om het beton te doorboren en te stampen. Maak het beton vervolgens zo glad mogelijk glad.

4. Dan moet je het H-anker uitlijnen: zowel horizontaal (horizontaal) als verticaal (verticaal). Een egalisatiemiddel of waterpas kan hierbij helpen. De onderlegde steunlatten en de wiggen voor de plaatsing eronder helpen ook bij het uitlijnen.

5. Na de verharding van het beton de draaglat(en) verwijderen.

 

***

Omslagfoto: ©Tuib Huis Winkel/ Artikel foto's: Figuur 1: ©Tuin Huis Winkel; Figuur 2:©Tuin Huis WInkel/klantenproject; Figuur 3: ©Tuin Huis Winkel; Figuur 4: ©Tuin Huis Winkel; Figuur 5: ©Tuin Huis Winkel

Selecteer uw land en taal:

We hebben gemerkt dat u uit een ander land komt. Wilt u van shop veranderen? Wij zijn blij om u in vele landen Tuinhuis producten te kunnen aanbieden. Beschikbaarheid, prijs en verzendingsopties zijn verschillend.

Opmerking

Deze categorie is niet beschikbaar in dit land.

Dit artikel is niet verkrijgbaar in dit land.

Wanneer u de pagina verlaat, worden het winkelmandje en het notitieblok gewist

Wanneer u de pagina verlaat, wordt het veld met notities gewist.

Wil je nog steeds doorgaan?