Het maakt niet uit of de garage van steen, staal of hout is gemaakt - er is een stabiele fundering nodig. In deze raadgever leggen we uit welke funderingstypes geschikt zijn voor garages, hoe je zelf stap voor stap een fundering voor de garage bouwt en waar je op moet letten. Daarnaast zijn er praktische tips rond de garage en de fundering.
Waarom zou je zelf de fundering voor je garage bouwen? Omdat u met uw eigen werk geld kunt besparen: Terwijl een professionele fundering (zie hieronder) tussen de 70 en 100 euro per vierkante meter (m2) vloerplaat kosten (strook/ring/punt fundering: 100 tot 150 euro per m2), kunt u voor een zelfgebouwde garagefundering tussen de 30 en 60 euro per m2 verwachten. De besparingen zijn indrukwekkend, nietwaar?
Garage fundering: Welke soorten zijn er?
Een fundering van een garage draagt de garage die erbovenop is gebouwd. Daarom wordt het ook wel een dragende structuur genoemd. Het type fundering dat wordt gebruikt hangt voornamelijk af van de toestand van de ondergrond (grondgesteldheid) en is afhankelijk van welke van de volgende drie funderingtypes wordt gebruikt:
- Plaatfundering
- Puntfundering
- Strokenfundering (ook wel ring fundering genoemd)
Hieronder presenteren we de voor- en nadelen van de drie funderingstyoes voor uw garage en laten we u stap voor stap zien hoe u deze funderingen kunt monteren.
Plaatfundering voor de garage - zelfgebouwd in 9 stappen
Een plaatfundering is een garage fundering die bestaat uit een doorlopende betonplaat: de zogenaamde dragende funderingsplaat. Deze wordt uit één stuk gegoten en kan worden bedekt met elk type vloerbedekking (hout, steen, keramiek, dekvloer). Een grens van stoepranden is mogelijk, maar niet absoluut noodzakelijk: Geprefabriceerde garages van hout, zoals u in onze online shop kunt vinden, kunnen ook heel goed op zogenaamde zwevende funderingsplaten staan.
In vergelijking met de twee andere bovengenoemde funderingstypen kan een oneffen ondergrond zeer effectief worden geëgaliseerd met een dergelijke grondplaat. Daarom is een plaatfundering vooral aan te bevelen als de garage op een zeer zachte en dus relatief onstabiele ondergrond moet worden gebouwd.
Het nadeel van een doorlopende vloerplaat is dat deze ondoordringbaar is voor water. Wnat wat enerzijds voordelig is tegen een van onderaf stijgende luchtvochtigheid, kan anderzijds madelig zijn als er water uit de auto druppelt en niet wegsijpelt, maar zich ongunstig ophoopt (wateroverlast).
Zo bouwt u de plaatfundering voor de garage op:
- Markeer het gebied met de metselsnoeren die u voor het storten van de betonnen vloerplaat heeft voorzien.
- Met een markeringsspray markeer je het verloop van de fundering volgens de markeringen en verwijder je vervolgens de koorden van de metselaar.
- Graaf de put voor de vloerplaat uit. De randen van de fundering (zgn. zijfunderingen) moeten minstens 110 centimeter (cm) diep zijn (zgn. vorstvrije funderingsdiepte) om vorstschade te voorkomen. Het binnen oppervlak moet worden uitgegraven tot een diepte van 80 tot 90 cm.
- In de sloten en de put ongeveer 30 cm grind of steenslag leggen, bij voorkeur een ongewassen mengsel van grind en zand. De grindlaag moet voorkomen dat grond en beton zich vermengen en dat vocht later opstijgt. Verdicht de grindlaag door deze te bewerken met een trilplaat.
- 5. Als extra vorstbescherming wordt vervolgens een bouwplan op de grindlaag aangebracht.
- 6. De bekisting van de bekistingsplanken volgt, die u plaatst om het beton te omringen tot het gehard is.
Onze tip: Let op de noodzakelijke helling van de vloerplaat!
- 7. Plaats vervolgens de stalen wapening in de sleuven en de put. Het versterkt de fundering. Om ervoor te zorgen dat de wapening later volledig wordt ingesloten door beton, plaatst u de stalen gaasmatten op afstand houders.
Onze tip: Als er meerdere matten als wapening worden gebruikt, moeten deze elkaar overlappen.
- 8. Vul het beton in de sleuven en de putten. Om luchtinsluitingen te voorkomen, gebruikt u een schep om de betonmassa te doorboren. Het beton moet vervolgens met de hand worden samengeperst en met een stam of houten lat worden afgetrokken.
Onze tip: Als het buiten warm is, moet u het vers gestripte betonnen oppervlak met een folie afdekken, zodat het niet te snel uitdroogt. Een folie beschermt ook tegen regen. Als er zelfs graden van warmte zijn, helpt het om de fundering om de twee dagen een beetje water te geven.
- 9. Na twee of drie dagen kunt u zowel de beschermfolie als de bekisting verwijderen. Vul de ontstane holten met de bovengrond.
- 10. Na ongeveer drie weken is de fundering van de plaat zo hard geworden dat je er de gewenste garage op kunt bouwen.
Puntfundering voor de garage - zelfgebouwd in 6 stappen
Een puntfundering is een garagefundering waarvoor u meerdere individuele funderingen (de zogenaamde funderingspunten) aanbrengt. Klassiek gezien zijn er negen stukken die symmetrisch zijn uitgelijnd.
De belasting van de te ondersteunen garage wordt gelijkmatig verdeeld over de funderingspunten.
Onze tip: De puntfundering mag niet worden belast met een te zware stalen garage. Terwijl een enkele garage van hout, bijvoorbeeld ons model "B 44-ISO met kanteldeur", op een puntfundering goed mogelijk is, is een dubbele garage van staal te zwaar.
Een puntfundering is altijd nodig als er geen vloerplaat nodig is. Het is echter ongeschikt als de ondergrond zanderig en onstabiel is. Omdat de betonnen punten dan ongelijk kunnen bezinken en de stabiliteit van de garage in gevaar komt. Zo richt je de puntfundering op:
- Gebruik metselsnoeren om af te bakenen waar de funderingsgaten moeten worden gegraven.
- Maak vierkante gaten met een zijlengte van 40 cm en een funderingsdiepte van 80 cm.
Onze tip: Met een zogenaamde handgraafmachine kunt u de funderingsgaten gemakkelijk met de hand uitgraven. De aankoop is echter alleen de moeite waard als u veel gaten nodig heeft.
- Als de vloer licht en zanderig is, moeten de funderingsgaten worden afgedekt met planken, stenen of buizen. U kunt alleen zonder bekisting als de grond stabiel is.
- Vul vervolgens de gaten met beton.
- Maak het beton glad zodra het een beetje droogt ("aantrekt").
- Na twee tot drie dagen kunt u de bekisting uit de fundering verwijderen en na ongeveer een week is de puntfundering belastbaar.
Strokenfundering voor de garage - zelfgebouwd in 5 stappen
De strokenfundering heeft zijn naam te danken aan het feit dat er onder elke dragende wand / muur van de garage een omringende betonnen stroken wordt geplaatst. Het grondvlak van de garage is niet betonnen. In plaats daarvan kan het bijvoorbeeld geplaveid worden (samengestelde stenen bestrating), zodat er vocht tussen de voegen in de vloer wegsijpelt en het risico van waterverzadiging (zie plaatfundering hierboven) wordt verminderd. Zo is de strokenfundering complexer om te bouwen dan de plaatfundering.
De strokenfundering is ook ideaal voor garages die op een steile helling gebouwd moeten worden. Het draagt goed lasten en beschermt de garageconstructie ook tegen beschadigingen zoals scheuren in de muren bij een sgestreept grond.
Zo plaatst u de strokenfundering voor de garage:
- Eerst worden de buitenafmeting van het grondvlak gemarkeerd met behulp van metselsnoeren.
- Vervolgens worden de sleuven voor de omliggende funderingsstrips uitgegraven. Ze moeten 80 centimeter diep zijn (vorstvrije fundering). De breedte van de sleuven is afhankelijk van de te bouwen garage. Volg hier op de aanbeveling van de fabrikant van de garage.
Onze tip: Een minigraafmachine is een voordeel om het graven van de sleuven te laten slagen.
Hier helpt een graafmachine om de fundering te leggen voor de garage.
- Vul de sleuven met een laagje grind. Verdicht de grindlaag voorzichtig. Hier bovenop wordt een PE-folie geplaatst en een stalen mat wordt bovenop gelegd om de fundering te versterken.
- Afhankelijk van de toestand van de grond onder de vloer kan het nodig zijn om de sleuven te vormen. Hiervoor gebruikt u geschikte bekistingsplaten of bekistingspanelen (bekistingsbord).
- De volgende stap is het storten van beton. Om het beton te verdichten, gebruikt u vervolgens een zogenaamde trilplaat. Opgelet: Het gebruikte instappen, indien van toepassing, blijft stilstaan.
Speciaal geval: Het bouwen van een garage fundering op een helling
U heeft verschillende mogelijkheden om een garage op een heuvel te bouwen:
- U kunt de garage ofwel in de helling inbouwen (helling fundering).
- Of u kunt de garage op palen en dus op de helling (fundering op palen) plaatsen.
Voor een fundering op een helling is het belangrijk dat deze de extra belasting draagt die door de helling ontstaat. Bovendien moet de fundering worden beveiligd tegen wegglijden. Afhankelijk van de ondergrond kunnen ook keermuren en verstevigingen nodig zijn om deze te beveiligen.
Bij het leggen van de fundering op een helling moet de fundering van de garage ook rekening houden met de gronddruk. Rampalen, betonnen bodems en gewapende wapening zorgen voor een veilige lastoverdracht.
De palen van de fundering zijn gemaakt van zwaargewapend beton. De stelten zelf zijn gebaseerd op een betonnen fundering. Bij de planning de stelten moet rekening worden gehouden met de windbelasting.
Onze tip: Bij het plannen en uitvoeren van een garage op een helling moet u zeker een expert raadplegen, bijvoorbeeld een bouwkundig ingenieur. De specialist kan de individuele omstandigheden ter plaatse controleren en deze in aanmerking nemen bij het ontwerp van de garage fundering.
***
Omslagfoto: ©Tuin Huis Winkel
Artikelen: Figuur 1: ©Tuin Huis Winkel, Figuur 2: ©Tuin Huis Winkel/Klantenproject, Figuur 3: ©Tuin Huis Winkel, Figuur 4: ©Tuin Huis Winkel, Figuur 5: ©Tuin Huis Winkel, Figuur 6: ©Tuin Huis Winkel/Klantenproject, Figuur 7: ©Tuin Huis Winkel/Customer Project