Hegen Sie Zweifel an der Qualität der Dämmung Ihrer Sauna - und wird dies von Fachleuten bestätigt - sprechen die bislang hier beschriebenen Vorteile der Saunadämmung dafür, eine nicht beziehungsweise nicht ausreichend gedämmte Sauna im Nachhinein zu dämmen.
In unseren Onlineshop finden Sie eine große Auswahl an Innensaunen, Gartensaunen und Fasssaunen.
Noch mehr Inspiration finden Sie auf unserem Pinterest-Kanal. Dort haben wir Ihnen viele schöne Boards rund um Haus und Garten zusammengestellt.
Folgen Sie uns auch gern auf Facebook, Instagram und Twitter, damit Sie keinen unserer neuen Artikel mehr verpassen.
***
Titelbild: ©iStock/nd3000
Artikelbilder: ©GartenHaus GmbH/Kundenprojekte; ©GartenHaus GmbH; ©GartenHaus GmbH; ©GartenHaus GmbH/Kundenprojekte
Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.
Volgens de wetten van de thermodynamica vindt de warmteoverdracht altijd plaats van "warm" naar "koud". Bij gebruik van verwarming moeten de te verwarmen ruimtes daarom zo geïsoleerd zijn dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat en dus ongebruikt blijft. Het leveren van verwarming kost waardevolle energie en veroorzaakt CO2-uitstoot. Een sauna wordt meestal zeer sterk verwarmd, het temperatuurverschil met de omgeving is dan ook groot. In onze raadgever leggen we uit waarom en wanneer een sauna isolatie zinvol is en hoe u deze kunt realiseren. Wij zullen u kennis laten maken met de gebruikelijke isolatiematerialen voor de sauna en u kennis laten maken met hun eigenschappen.
De taken van sauna isolatie
Isolatie moet de natuurlijke warmteoverdracht van koud naar warm verminderen of volledig voorkomen volgens de fysische wetten van de thermodynamica. Bij verwarmingssystemen, zoals de sauna gebouwen of saunaverwarming, helpt de isolatie van de onderdelen van het verwarmingssysteem en het gebouw om ervoor te zorgen dat de te verwarmen ruimtes niet afkoelen en dat de geleverde warmte efficiënt en met lage verliezen wordt gebruikt voor de verwarming ervan. Simpel gezegd: dankzij de isolatie komt er een maximum aan verwarmingswarmte terecht op de plaats waar het warm moet blijven of worden.
Onze tip: Een goed geïsoleerde sauna warmt sneller op - een kortere opwarmtijd verhoogt de kans op een spontane saunagebruik.
Omdat de isolatie ook voorkomt dat de te verwarmen ruimtes afkoelen en dat er koude van buitenaf in de ruimtes binnendringt, beschermt het temperatuurgevoelige systemen zoals de deels al digitale verwarmingstechniek en andere elektronica tegen mogelijke vorstschade. Ook het bouwmateriaal binnenin is overeenkomstig beschermd.
Een systematisch geconstrueerde isolatie is een laag isolatiemateriaal van verschillende natuurlijke of kunstmatige materialen met een laag specifiek warmtegeleidingsvermogen, dat bijdraagt tot de materiaalspecifieke eigenschappen van het isolatieproject. Afhankelijk van het type isolatiemateriaal reageert dit anders op vocht: vooral bij stoomsauna's met een hoge stoomgeneratie, die in huis en tuinhuisje zijn geïnstalleerd, is het noodzakelijk dat de isolatie niet alleen verhindert dat de saunahitte, maar ook het vocht (diffundeert) rondom de Sauna binnenkomt. Met name vocht kan daar schimmelvorming bevorderen.
Wanneer sauna isolatie zinvol is
Of en welke isolatie een sauna nodig heeft, hangt af van twee aspecten:
- vanaf de locatie voor de sauna (binnen of buiten)
- en de sauna.
Locatie en sauna
De locatie van de sauna speelt een rol dat een verschil maakt of een sauna binnen of buiten een gebouw wordt gebouwd.
Meer over: Planning

- verwarmde (woonkamers)
- en onverwarmde zones (bijkeukens en kelders).
Een optimaal geïsoleerde sauna in een verwarmde zone betekent dat er tijdens of buiten het stookseizoen geen extra warmte uit de geïsoleerde sauna naar de ruimtes wordt afgevoerd. Dat is logisch, want anders zou elke sauna grote temperatuurschommelingen in de kamers veroorzaken, wat het comfortabele klimaat zou schaden. Wat in de winter draaglijk lijkt, zou in de zomer stressvol zijn.
Zelfs in een onverwarmde kelder zijn temperatuurschommelingen soms een nadeel, bijvoorbeeld als daar voedsel wordt opgeslagen dat constant moet worden gekoeld.
Zoals u kunt zien, heeft sauna isolatie zijn voordelen!
Hetzelfde geldt voor een sauna in een tuinhuis als in een woonhuis. Ook het tuinhuis met zijn gebouwschil zorgt voor een zekere isolatie van het milieu, waarvan ook de Binnensauna profiteert. Een tuinhuis is echter meestal niet zo duur en dus minder energiezuinig geïsoleerd dan een woonhuis, zodat er meer warmte verloren gaat. Dit is ook de reden waarom een sauna in een tuinhuisje moet worden geïsoleerd om de verwarmingskosten zo laag mogelijk te houden.
Meer over het onderwerp: Isoleren van het tuinhuisje
Saunatype en isolatie
De sauna isolatie moet ook recht doen aan de sauna. De bovengenoemde stoomsauna heeft bijvoorbeeld naast de eigenlijke isolatielaag voor de thermische isolatie een zogenaamde vochtscherm nodig, dat de verspreiding van vocht uit de sauna naar de isolatielaag, het bouwmateriaal en de omgeving voorkomt. De vochtscherm beschermt namelijk zowel de Sauna zelf als het resterende bouwmateriaal van de Sauna en het klimaat in de installatieruimte (met een binnensauna).
Een overzicht van veel voorkomende sauna isolaties en hun eigenschappen
Verschillende isolatiematerialen hebben hun waarde als Sauna bewezen, waaronder
- Kurk,
- Hennep,
- minerale steenwol
- en plastic.
Wij zullen u hieronder nader kennis laten maken met deze sauna's:

Isolatiemateriaal en daarboven een bekisting met hout - een meerlaagse isolatie is bijzonder effectief.
Kurk als sauna isolatie
Kurk is een hernieuwbaar "schuimmateriaal", dat natuurlijk wordt geproduceerd, maar niet in dit land, wat de ecologische balans van de isolatie onder druk zet, die daarom alleen als geïmporteerde goederen verkrijgbaar is. Kurk bestaat uit met lucht gevulde, dode cellen en wordt afgewisseld met kurk poriën (zogenaamde lenticellen). Kurk wordt beschouwd als open voor diffusie, d.w.z. "ademend", drukbestendig, bestand tegen ongedierte, verrotting, verrotting en vocht. Geperste kurkisolatieplaten en kurkgranulaat kunnen vocht opnemen, tijdelijk opslaan en weer afgeven. Kurk is ook relatief elastisch en verbrandt slecht (volgens DIN 4102-1: bouwmateriaalklassen B1 en B2 = brandvertragend en normaal brandbaar); volgens DIN EN-13501-1: klasse B s1 d0 tot E = brandvertragend over normaal brandbaar tot brandbaar). Het isoleert warmte (warmtegeleidingsvermogen tussen 0,040 en 0,050 watt per meter en Kelvin) en zelfs geluid door de ingesloten lucht.
Hennep als sauna isolatie
Hennep is ook een hernieuwbare grondstof: Hennepisolatie zou een warmtegeleidingsvermogen tussen 0,040 en 0,045 watt per meter en Kelvin hebben. Hennep wordt natuurlijk beschouwd als resistent tegen insecten en knaagdieren - met zijn natuurlijke bittere stoffen en een gebrek aan eiwitten biedt hennep hen geen stimulans om zich te voeden. De uitzondering: Als de hennepisolatie gedeeltelijk uit schapenwol bestaat, dan heeft het een insectengaas nodig. Hennep is ook bestand tegen vocht en schimmel. Bovendien moet u weten dat hennepvezels een open celstructuur hebben die vocht kan opnemen en afgeven tijdens het drogen. Net als kurk zorgt hennep voor een goede geluidsisolatie in de sauna-isolatie.
Steenwol als sauna isolatie
Steenwol, een mineraal isolatiemateriaal, heeft een warmtegeleidingsvermogen van 0,035 tot 0,050 watt per meter en Kelvin. Het isoleert zowel warmte als geluid en biedt een goede brandbeveiliging, omdat minerale wol niet verbrandt. Bovendien is mineraalwolisolatiemateriaal waterafstotend, bestand tegen veroudering en gemakkelijk te verwerken.
Synthetisch isolatiemateriaal voor de isolatie van de sauna
Synthetische sauna isolatiemateriaal worden verkregen uit kunststoffen zoals polystyreen (geëxpandeerd EPS en geëxtrudeerd XPS) of polyurethaan (PUR), die zeer goedkoop zijn om te hebben en uitstekende isolatiewaarden hebben: Het warmtegeleidingsvermogen van polystyreen, bijvoorbeeld, is 0,028 tot 0,045 watt per meter per Kelvin. Deze isolaties worden beschouwd als robuust, kunnen flexibel worden verwerkt, hebben een zeer lange levensduur en zijn stabiel tegen vocht en druk. Maar het feit dat ze worden gemaakt van de fossiele grondstof ruwe olie legt een druk op hun energie en ecologisch evenwicht. De renovatie van dergelijke sauna is ook duur en de afvoer van gebruikte sauna is dan ook duur. In de praktijk is recycling (slechts) zeer zeldzaam.
Isoleer de sauna: Kan ik dat later doen?
Wie al bij de aanschaf van een sauna aandacht besteedt aan een optimale sauna isolatie, bespaart al vanaf het eerste gebruik van de sauna verwarmingsenergie en -kosten. Naast een wanddikte van minstens 40 millimeter (hoe dikker, hoe beter!), moet de sauna goed geïsoleerd zijn, vooral aan het plafond, omdat bekend is dat de warmte naar boven stijgt. Zorg er ook voor dat de sauna geen ongewenste koudebruggen heeft. Dit zijn warmtegeleidende componenten die de warmte uit de sauna afvoeren naar de constructie en de omgeving.
Als u twijfelt aan de kwaliteit van de isolatie van uw sauna - en als dit door deskundigen wordt bevestigd - spreken de hier beschreven voordelen van sauna isolatie tot nu toe in het voordeel van het isoleren van een sauna die tot nu toe niet of onvoldoende geïsoleerd is geweest.
In onze online shop vindt u een grote selectie van binnensauna's, tuin- en barrelsauna's.
***
Omslagfoto: ©iStock/nd3000
Artikel foto's: ©Tuin Huis Winkel/klantenprojecten; ©Tuin Huis Winkel; ©Tuin Huis Winkel; ©Tuin Huis Winkel/Klantenprojecten