Zo isoleer je je tuinkas met folie – in 8 eenvoudige stappen

Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.

isolatie van de kas rpLiFQuQuJyNCHF

Wil je je tuinkas het hele jaar door gebruiken, bijvoorbeeld om kougevoelige planten zoals oleanders of olijfbomen in kuipen veilig te laten overwinteren? Dan is het belangrijk dat de binnentemperatuur, zelfs bij strenge vorst, niet te ver daalt. Met isolerende folie kun je de kas zo afwerken dat de kou je planten niet beschadigt.

In een verwarmde tuinkas helpt folie bovendien om warmteverlies te beperken en zo de stookkosten te verlagen. Hoe je je tuinkas stap voor stap met folie isoleert, leggen we hier uit.

In ons klimaat moet je tussen oktober en maart rekening houden met vorst. Zelfs in het late voorjaar komt nachtvorst soms nog voor. Een met folie geïsoleerde tuinkas biedt dan bescherming tegen de kou, zodat je planten ook in het koude seizoen genoeg beschutte ruimte hebben om goed te groeien.

Tuinkas isoleren: Dat is waarom

Er zijn goede redenen om je tuinkas te isoleren. Een goed geïsoleerde kas blijft ook bij winterse temperaturen warm genoeg om planten veilig te laten overwinteren. Zo kun je zelfs vorstgevoelige soorten zonder schade de koude maanden door laten komen.

Een ander belangrijk voordeel is dat je minder energie nodig hebt om de kas te verwarmen. Dat betekent lagere energiekosten én minder belasting van het milieu door CO₂-uitstoot.

Onze tip: Isolatie kan je ook in de zomer helpen. Door isolatiemateriaal met zonwerende eigenschappen te gebruiken – of in de warme maanden tijdelijk te vervangen door schaduwdoeken – sla je twee vliegen in één klap: warm in de winter, koel in de zomer.

Onze tip: Als u zich op deze manier tegen de kou wilt isoleren serre De zonnebrandcrème kan zelfs twee vliegen in één klap slaan: in de zonnige maanden is het zinvol om de lichtdoorlatende en warmte-isolerende isolatie te vervangen door een schaduw, die zo bescherming biedt tegen de warmte.

Tuinkas isoleren: dit zijn je opties

Hier presenteren wij u de methoden en materialen voor het isoleren en isoleren van de serredie zich in de praktijk hebben bewezen.

Veel voorkomende isolatiematerialen voor de serre Isolatie

Hier laten we je zien welke isolatiemethoden en materialen zich in de praktijk bewezen hebben voor het isoleren van een tuinkas.

In principe kun je je tuinkas isoleren met materialen die ook in de woning- of tuinbouw worden gebruikt vanwege hun lage warmtegeleidingscoëfficiënt (U-waarde). Denk bijvoorbeeld aan synthetische isolatiematerialen zoals piepschuim (styropor), minerale wol zoals steen- of glaswol, of natuurlijke materialen zoals kurk en houtwol.

Hoewel deze materialen goed isoleren, zijn ze allemaal ondoorzichtig. En dat is precies het probleem: licht is essentieel voor planten, vooral vanwege fotosynthese. Daarom zijn deze materialen minder geschikt voor tuinkassen.

Voor het isoleren van een kas kies je het best voor transparante isolatiematerialen die licht doorlaten én warmte vasthouden. Veelgebruikte opties zijn:

  • noppenfolie (bubbelplastic)
  • rasterfolie
  • geperforeerde isolatiefolie
  • transparante meerwandige kunststofplaten (zoals polycarbonaat)

Deze materialen bieden een goede balans tussen lichtinval en warmtebehoud, en zijn eenvoudig zelf aan te brengen.

Lichtdoorlatende noppenfolie als isolatiemateriaal voor je tuinkas

Noppenfolie ken je waarschijnlijk als verpakkingsmateriaal, maar het is ook heel geschikt als isolatiefolie voor tuinkassen. De folie is per meter verkrijgbaar op rollen, meestal met een breedte van twee meter. Let op: hoe smaller de foliebanen, hoe lastiger het aanbrengen wordt en hoe groter de kans op koudebruggen tussen de stroken.

De opbouw van deze folie is doorgaans drielaags. De luchtkussens – die de folie haar naam geven – zitten tussen twee lagen folie. Hoe groter de luchtbellen, hoe dikker de luchtlaag, en dus hoe beter de isolerende werking.

Onze tip: Let bij het kopen van noppenfolie voor kasisolatie vooral op twee dingen:

  • De dikte van de folie – minimaal 80 micrometer (μ) wordt aanbevolen
  • UV-stabiliteit – vraag hier expliciet naar als het niet duidelijk op de verpakking staat. Als vuistregel geldt: UV-stabiele folie gaat meestal drie tot zes jaar mee.

Hoogwaardige folie is vaak voorzien van een verstevigde rand of zogeheten nagelband, wat het bevestigen een stuk makkelijker maakt.

Rasterfolie als isolatiefolie voor je tuinkas

Rasterfolie is een meerlaagse folie met een netstructuur die zich heeft bewezen bij de bouw van broeikassen, koude kassen en als afdekzeil voor velden. Ook in de woningbouw wordt deze folie gebruikt, bijvoorbeeld om regen of sneeuw buiten te houden bij onafgewerkte gebouwen. Rasterfolie staat bekend om haar hoge treksterkte, UV-bestendigheid en weersbestendigheid.

Voor het isoleren van een tuinkas is deze folie voorwaardelijk geschikt. Ze is verkrijgbaar in zowel kleurloze als gekleurde varianten, waarbij de gekleurde folie meer schaduw geeft. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat de folie kleine openingen die licht doorlaten. Ze biedt geen volledige isolatie, maar kan zeker dienen als aanvullende bescherming. Een praktisch voordeel: de folie is eenvoudig op te rollen en heeft een lange levensduur.

Geperforeerde afdekzeilen als isolatiefolie

 geperforeerde afdekzeilen – folies met gaatjes voor lichtdoorlating – worden soms gebruikt als isolerende laag in tuinkassen. Ze laten voldoende licht door voor de plantengroei, zijn makkelijk te hanteren en kunnen snel worden opgerold. Wat isolatiewaarde betreft zijn ze beperkt geschikt, maar ze kunnen zeker dienstdoen als tijdelijke of aanvullende bescherming tegen kou of wind.

Zes-huis isolatie fotoUMVDFVJbi81XM

Hollekamerplaten als isolatiemateriaal voor je tuinkas

Meerwandige hollekamerplaten – bekend van onder andere terrasoverkappingen – zijn ook zeer geschikt als isolatiemateriaal voor tuinkassen. Dankzij de met lucht gevulde kamers bieden ze een goede warmte-isolatie. Daarnaast zijn deze platen bijzonder duurzaam en bestand tegen weer en wind.

Een alternatieve vorm van isolatie is te zien op de volgende foto: hier is gebruikgemaakt van lege plastic flessen om een kas te isoleren – een creatief voorbeeld van upcycling met hergebruikte materialen.

Bewezen isolatiemethoden voor de tuinkas

De eerder genoemde isolatiematerialen kunnen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de tuinkas worden aangebracht. Maar wat is eigenlijk beter?

Isoleren van binnen of buiten: wat is verstandig?

Isolatiefolie aan de buitenzijde van de kas wordt blootgesteld aan zonlicht (UV), wind, regen, temperatuurschommelingen en vocht. Dit kan de folie na verloop van tijd aantasten en vermindert de levensduur. Bovendien vinden sommige mensen het uiterlijk van buitenfolie minder mooi.

Aanbrengen van isolatie aan de binnenkant is dan een alternatief, maar dit brengt risico’s met zich mee. Tussen het glas of de platen en de isolatiefolie kan condens ontstaan, vooral bij temperatuurverschillen. Dat vocht tast het binnenklimaat van de kas aan, kan in de winter bevriezen en zelfs schade veroorzaken aan de ruiten of de constructie.

Onze tip: 

Er is een handige vuistregel: kleine tuinkassen isoleer je beter van buitenaf, terwijl grotere tuinkassen juist van binnenuit beter geïsoleerd kunnen worden.

Je kunt de isolatie op twee manieren aanbrengen: permanent, of zo dat je ze eenvoudig kunt verwijderen en vervangen afhankelijk van het seizoen. In de winter zorg je voor warmte-isolatie, terwijl je in de zomer juist schaduw aanbrengt om oververhitting te voorkomen.

Tuinkas isoleren: Duurzaam of flexibel?

Voor een permanente isolatie kun je in de eenvoudigste vorm dubbelzijdig plakband gebruiken om bijvoorbeeld noppenfolie vast te zetten. Betere en veiligere resultaten behaal je met bevestigingssystemen die speciaal voor folietoepassingen zijn ontwikkeld.

Er zijn bijvoorbeeld foliehouders die je op het glas of op het frame van de tuinkas bevestigt. Dat kan met een zuignap, of met siliconenlijm. Na het uitharden van de lijm druk je de folie over de metalen pinnen van de houder en zet je deze vast met de meegeleverde dopjes of kunststof moeren. Voor het onderaan vastzetten van de folie is kristalheldere siliconenkit geschikt.

Typische koudebruggen – de openingen tussen de foliebanen – kun je afdekken met speciaal isolatieplakband. Dankzij dit systeem kun je de isolatiefolie in de zomer eenvoudig verwijderen en netjes opbergen. Zo blijft je isolatie flexibel en herbruikbaar.

Extra tip: Voor tuinkassen met permanente isolatiefolie kun je in de zomer een schaduwnet gebruiken. Daarmee voorkom je dat planten last krijgen van oververhitting of zelfs een hitteberoerte oplopen.

Stap-voor-stap instructies voor het aanbrengen van isolerende folie op de serre

Met een beetje handigheid kun je de isolatie van je tuinkas prima zelf uitvoeren. Voordat je daarmee begint, is het wel belangrijk om eerst te controleren of de kas goed is afgedicht tegen tocht en kieren..

Kou buiten houden: lekkages dichten vóór isolatie

Via open kieren, naden en scheuren dringt kou je tuinkas binnen en ontsnapt de warmte naar buiten. Bij een verwarmde kas betekent dat letterlijk geld dat verloren gaat. Daarom is het belangrijk om eerst alle mogelijke luchtlekken goed af te dichten.

Let vooral op de volgende plekken:

  • tussen profielen
  • rondom ramen en deuren
  • op de aansluiting tussen kas en fundering

Siliconenkit is hiervoor een snelle en effectieve oplossing. Het is bestand tegen uv-straling en alle weersomstandigheden, gaat lang mee, veroorzaakt geen corrosie en hecht goed op vrijwel elk oppervlak.

Controleer ook regelmatig de afdichtingen van ramen en deuren. Als ze versleten of losgeraakt zijn, vervang je ze het beste meteen. Zo blijft je kas tochtvrij en klaar voor isolatie.

serre met isolerende folie: Een gids in 8 stappen

De volgende stappen moeten worden gevolgd om bubbeltjesfolie te gebruiken voor serre-isolatie:

  1. Reinig de ramen van de serreGrondig voor het aanbrengen van de film. Dit zorgt voor een maximale lichtinval, die later door de film op Natuur wordt verminderd. Belangrijk: De ruiten moeten absoluut vetvrij zijn, zodat de bevestigingshulpmiddelen (zie boven) goed hechten.
  2. Aan de onderzijde van de foliehouder is wat siliconenlijm aangebracht.
  3. De foliehouders kunnen het beste in de hoeken van de ruiten/op de profielen worden geplaatst. Er moeten drie houders per lopende meter schijfrand/-profiel zijn.
  4. Bevestig eerst de noppenfolie aan de bovenkant door deze op de metalen pin te plaatsen en vervolgens de plastic moer aan te draaien.
  5. Rol vervolgens de folie uit en bevestig deze geleidelijk aan de eerder aangebrachte pennen. De beste manier om dit te doen is om je te laten ondersteunen door een paar helpershanden. Belangrijk: De folie mag niet op de Vloer worden gelegd, omdat deze vies kan worden. En vuil betekent minder licht!
  6. Knip de folie aan de onderkant af om deze te passen. Dit werkt net zo goed met een schaar als met een kniptang.
  7. Op deze manier kunt u alle ramen van de serrehet. De foliebanen moeten elkaar minstens tien centimeter overlappen.
  8. Het dak mag alleen geïsoleerd worden als het niet uit holle-kamerbanen bestaat.

U bent nog steeds op zoek naar een serre voor uw tuin? Neem dan een kijkje in onze online shop!

serre met isolerende folie

Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassieke serre zoals onze serre Fauna? Of ben je op zoek naar een lean toserre? U vindt dit ook bij ons.

***

Coverfoto: ©iStock/peploeg
Artikel foto's: Afbeelding1: ©iStock/Floor_; Afbeelding 2: ©iStock/Spencerrabin; Afbeelding 3: ©iStock/peploeg; Afbeelding 4: ©Tuin Huis Winkel

Selecteer uw land en taal:

We hebben gemerkt dat u uit een ander land komt. Wilt u van shop veranderen? Wij zijn blij om u in vele landen Tuinhuis producten te kunnen aanbieden. Beschikbaarheid, prijs en verzendingsopties zijn verschillend.

Opmerking

Deze categorie is niet beschikbaar in dit land.

Dit artikel is niet verkrijgbaar in dit land.

Wanneer u de pagina verlaat, worden het winkelmandje en het notitieblok gewist

Wanneer u de pagina verlaat, wordt het veld met notities gewist.

Wil je nog steeds doorgaan?