Zorg voor een goede waterafvoer van je terrasoverkapping

Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.

regengoot regen terrasoverkapping met regengoot en terrasoverkapping

Een terras beschermt tegen wat van boven komt: regen, sneeuw en hagel. Zonder een gereguleerde waterafvoer zou het regenwater willekeurig een weg vinden en in het ergste geval over de gehele breedte van het terras weglopen. Om dit te voorkomen, moet een terras zorgen voor een goede afwatering het water. Wij leggen uit welke mogelijkheden er zijn voor de afwatering het terras en wanneer deze geschikt zijn!

Opvangen en afvoeren van regenwater: Dakgoot

Een dakgoot (ook wel regengoot genoemd) is een goot die aan de dakrand van het terras is bevestigd om het regenwater dat van het dak afloopt op te vangen. Voorwaarde hiervoor is dat het terras dienovereenkomstig is gekanteld, d.w.z. dat het een hellingsgraad moet hebben. Alleen zo kan de afvoer in de richting van de regengoot gecontroleerd worden.

Vanuit de goot, die ook een overeenkomstige helling moet hebben, loopt het verzamelde regenwater door een trechter in een regenpijp, zoals u in onze online shop kunt vinden, of als alternatief via een zogenaamde regenafvoerketen van het dak. Valpijpen of regenkettingen worden meestal aan de buitenzijde, d.w.z. zichtbaar, van de dragende palen van het Terras gemonteerd. Met een moderne aluminium Terras, die wij u ook in onze online shop in een groot assortiment aanbieden, bevindt het terras zich vaak in de ondersteunende aluminium paal.

Het hele systeem van dakgoot, trechter en downpipe wordt ook wel gootsysteem genoemd. Een dakgoot vervult verschillende taken:

  • Het vangt het water op dat van het terras stroomt en verzamelt het.
  • Het voert het drainerende water af.
  • Het beschermt de structurele constructie (terras en eventueel aangrenzend gebouw) tegen vocht dat permanente schade kan veroorzaken.
  • Het beschermt ook het terras en de ondergrond tegen te veel vocht.

Dakgoot of regengoot voor een terras zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder halfronde en doosvormige profielen. In de regel worden de dakgoot aan de buitenkant geïnstalleerd. Samenvattend kunnen we stellen dat er dakgoten zijn voor speciale toepassingen in de handel, bijvoorbeeld dakgoten die aan gordijnen worden opgehangen, zogenaamde dakgoten, interne goten, liggoten en meer.

Standaard dakgoten zijn gemaakt van titaanzink, gegalvaniseerd plaatstaal, koper, roestvrij staal, aluminium en kunststof (PVC). Er zijn ook houten goten.

De gootsystemen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Doorslaggevend voor de maten zijn het dakoppervlak en het aantal afvoeren. Afhankelijk van het af te voeren dakoppervlak is een bepaalde nominale breedte van de dakgoot aan te bevelen, zodat het water snel afvloeit en zich niet ongecontroleerd ophoopt of uit de dakgoot:

dakgedeelte

plaats van handeling

aanbevolen nominale diameter

tot 25 m²

weekendhuis, garage, Terras, balkon

70 mm

tot 51 m²

Klein huisje, Aanbouw

105 mm

tot 100 m²

Een- of tweegezinswoning

125 mm

tot 150 m²

meergezinswoning

153 mm

 

Verzamel regenwater en bespaar leidingwater: regenton, stortbak & Co.

Het water afkomstig van het terras via de downpipe of van de regenketting kan worden opgevangen om te gebruiken in de tuin en het tuinhuis. Bijvoorbeeld, om de planten water te geven. Of voor het doorspoelen van het toilet van de tuinschuur. Dit bespaart u duur leidingwater en de waterrekening is niet zo hoog, omdat het regenwater gratis uit de lucht valt. Het Federaal Milieuagentschap beveelt uitdrukkelijk het gebruik van regenwater voor de tuin aan.

Regenvat tuin

Voor het opvangen van regenwater van het terras raden wij aan om opvangbakken zoals regenton uit onze online shop en regenwatertanks (gesloten bakken met kranen voor het aftappen van bepaalde hoeveelheden regenwater) te gebruiken, die verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid en verscheidenheid aan winkels. Sommige van de moderne regenton hebben zelfs praktische regenvangers aan boord (als alternatief kunnen ze optioneel worden aangeschaft), die er enerzijds voor zorgen dat de regenton snel gevuld wordt en anderzijds voorkomen dat de vat overloopt.

U kunt het regenwater ook opvangen in een ondergrondse regenput. Zo'n vloer heeft een pomp plus filter nodig om het water comfortabel te kunnen verwijderen. Ook moet worden opgemerkt dat de regenbak zo diep in de grond begraven is dat het water niet bevriest tijdens de vloer en de bak barst. Anders zou je de ondergrondse regenbak moeten legen voordat de vorst valt.

De voordelen van regenwater als irrigatiewater in een oogopslag

Als u regenwater opvangt dat druipt van het terras en het in de tuin gebruikt als irrigatiewater, profiteert u van deze voordelen:

  1. Op weg van het dak naar de regenton wordt het reeds zuurstofrijke, zachte regenwater verder verrijkt met zuurstof en absorbeert het organische stoffen (stuifmeel, bladeren) - een milieuvriendelijke meststof met een hoog gehalte aan voedingsstoffen.
  2. Regenwater is veel minder kalkhoudend dan leidingwater.
  3. Het regenwater is gratis, u bespaart leidingwater en waterkosten.

Laat regenwater wegsijpelen

Als u het regenwater van het terras in regenton e.d. niet wilt opvangen, moet u het regenwater op een andere manier afvoeren om te voorkomen dat het aan de rand van de fundering en eronder drassig wordt. Ook hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden: Het terrasafvoer kan bovengronds of ondergronds worden geplaatst.

Terras afwatering boven het terrein (bovengronds)

Bij deze afwatering eindigt de downpipe net boven de bovenrand van het terras. Het water dat van daaruit, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag, druipend of stromend water stroomt, vloeit af naar de tuin, die grenst aan het terras en in de vloer sijpelt. Dit kan echter alleen worden bereikt als de vegetatiezone

  1. dieper is dan de Terras (enkele centimeters hoogteverschil zijn hier perfect genoeg), en
  2. heeft een geschikt verloop. (Wij bieden u gedetailleerd advies over de helling van het terras in onze raadgever: "Terrasdakhelling: Hoe de helling te berekenen".)

Omdat het terras ook met een helling wordt gelegd, loopt het water altijd naar het terras toe. Het voordeel van deze infiltratiemethode is dat het de belasting van het riool ontlast.

Regengootafvoer

Terras afwatering via afwatering of drainages

Met deze Terras

  • Afwatering
  • of drainers

ingebed in het terras en voorzien van een beschermrooster.

Dat is goed om te weten: Deze methode voor de afwatering het terras kan ook zonder Regengoot op het terras worden toegepast.

De afwatering zijn ofwel aangesloten op het rioleringssysteem of leiden naar de bodem van de tuin.

In de handel krijg je dergelijke afwatering (ook wel yard drains genoemd) voor de lijn en vaan als bouwpakket.

Onze tip: Vraag de beste deskundige hulp bij het planning een terras. Een expert kan bijvoorbeeld ter plaatse controleren of uw terras

  • een lijnafvoersysteem waarbij de afvoer is ontworpen als een goot,
  • of een afwatering met een centrale, centrale of decentrale afvoer in een hoek is beter.

Regengoot ondergronds

Ondergronds Terras afwatering

Om ervoor te zorgen dat deze afwatering voor het terras werkt, wordt de regenwaterafvoerleiding in de vloer geleid en

  • ofwel met het plaatselijke regenwaterafvoersysteem.
  • of de bestaande septische tanks.


Onze tip:
Regenwater dat geen behandeling nodig heeft, moet veeleer naar geschikte infiltratiesystemen worden geleid om de belasting van het rioleringssysteem te ontlasten. Volgens de Wet op de Waterhuishouding (WHG; Wet op de Regeling Waterhuishouding van 31 juli 2009) moet regenwater en afvalwater gescheiden worden! Wij raden u aan om contact op te nemen met uw gemeente (bijv. de bouwautoriteiten) voor informatie over het afwatering van het terras in overeenstemming met de plaatselijke gebruiken.

Voor de aansluiting van de downpipe op de ondergrondse leidingen wordt vaak een geprefabriceerde betonnen Fundering gebruikt, die is voorzien van een afvoer of afvoer.

Aluminium terrassen met geïntegreerde regenwaterafvoerbuizen in de steunpilaren worden ook rechtstreeks in de vloer geplaatst via een dergelijke fundering met drainage. De afgewerkte fundering met afvoer wordt direct onder de pilaar in de vloer geplaatst en aangesloten op de afvoerpijp. Extra beton, dat in de vloer rond de fundering is bevestigd, zorgt voor een stabiele houvast.

Afvoeren van het regenwater van het terras naar de tuinvijver

Onder bepaalde voorwaarden kunt u ook het systeem voor de afwatering van het terras zo ontwerpen dat het regenwater in de tuinvijver wordt afgevoerd.

De regel is: het regenwater moet schoon zijn.

Het is daarom raadzaam om het eerste regenwater na een langere droge periode niet in de tuinvijver te lozen, omdat het het vuil van het terras, het gootsysteem en de toevoerleiding, inclusief stof- en roetdeeltjes, plantendelen en vogeluitwerpselen, absorbeert en in de tuinvijver spoelt. Giet het in plaats daarvan in de bedden.

Bovendien is een filter aan te bevelen dat continu mechanisch grof vuil verwijdert uit het regenwater dat in de tuinvijver stroomt.

***

Omslagfoto: ©iStock/jwblinn; ©iStock/phosan artikelafbeeldingen
Afbeelding 1: ©iStock/schulzie; Afbeelding 2: ©iStock/IcemanJ; Afbeelding 3: ©iStock/geogif

Selecteer uw land en taal:

We hebben gemerkt dat u uit een ander land komt. Wilt u van shop veranderen? Wij zijn blij om u in vele landen Tuinhuis producten te kunnen aanbieden. Beschikbaarheid, prijs en verzendingsopties zijn verschillend.

Opmerking

Deze categorie is niet beschikbaar in dit land.

Dit artikel is niet verkrijgbaar in dit land.

Wanneer u de pagina verlaat, worden het winkelmandje en het notitieblok gewist

Wanneer u de pagina verlaat, wordt het veld met notities gewist.

Wil je nog steeds doorgaan?