Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.
Tuinhuizen veranderen elke tuin in een ideale toevluchtsoord. De keuze is vaak moeilijk omdat er veel verschillende variaties van tuinhuizen zijn en ze ook kunnen verschillen in hun bouwwijze. We leggen de belangrijkste verschillen in de bouw van tuinhuizen uit tussen elementenbouw, systeembouw of bouw met blokplanken.
Wat zijn de verschillende bouwmethoden voor het bouwen van tuinhuizen?
Naast de verschillende soorten tuinhuishout zijn er nog andere dingen waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een tuinhuis. Bijvoorbeeld de tuinhuisconstructie, die tuinhuizen zowel in de bouw als in het uiterlijk onderscheidt. Blokplanken met messing en groef constructie zijn de tuinhuisklassiekers maar de constructie van het tuinhuiselement en de systeembouw worden steeds populairder. In het volgende leggen we de verschillen en de voor- en nadelen van de verschillende bouwmethoden uit en geven we voorbeelden.
Onze tip: Sommige van de bouwwijzes zijn geschikt voor het bouwen van uw eigen tuinhuis, zoals de systeembouwmethode. Bij sommige raden wij de bouw aan professionals over te laten zoals bij de elementbouwmethode.
Bouw een tuinhuis met houten planken.
Tuinhuizen in houtbouw zijn de klassieker bij uitstek onder de tuinhuizen. Ze zijn gebaseerd op de klassieke blokhut. De wanden zijn samengesteld uit geprefabriceerde houten planken met een messing-en-groef systeem aan de lange zijde en speciale inkepingen aan de hoofdzijde. Ze zijn verkrijgbaar in wanddiktes tussen de 16 en 90 mm.
De planken worden in elkaar gezet. Hiervoor worden ronde boomstammen, vierkante of lamellen blokplanken voor gebruikt. GartenHaus GmbH gebruikt over het algemeen vierkante blokplanken. Draadstatieven die aan de planken worden geschroefd en zo bij elkaar worden gehouden, zorgen ook voor meer stabiliteit. Aan het einde wordt het geprefabriceerde dakelement eenvoudig op het dak geplaatst.
De buitenmuren zijn meestal dubbelwandig dat voor extra warmte-isolatie zorgt. In ons artikel Isoleren van het tuinhuis: Isolatiemethoden en installatietips leest u alles over de juiste isolatie voor uw tuinhuis.
De blokplaatconstructie is zeer stabiel en wordt gekenmerkt door zijn bijzonder mooie uiterlijk. Houdt u er ook van om een echt mooi klassiek tuinhuis in uw tuin te hebben? Dan is de blokplaatconstructie precies wat u zoekt!
Het zomerhuis Erki-44 A ISO is een mooi voorbeeld van een tuinhuis met houten planken. Op de hoeken steken de blokplanken iets voorbij de rand uit en passen nog steeds goed bij de omgeving.
Voordelen van blokplanken
- Geschikt voorzelfbouw
- Relatief korte bouwtijd
- Zeer lange levensduur
- Lage verwarmingskosten met voldoende isolatie
Nadelen van blokplanken
- Geen hoge thermische isolatie-eigenschappen zonder aanvullende isolatie
- Lage mate van prefabricage - wandelementen worden alleen ter plaatse gemonteerd
- Deuren & ramen kunnen niet achteraf worden ingebouwd
De bouw van een tuinhuis met blokplanken is zeer ongecompliceerd. Het tand-en-groef systeem maakt het eenvoudig om de blokplanken aan de zijkanten in elkaar te plaatsen.
Blokplanken zijn zeer geschikt voor zelf-montage maar als u hier geen tijd voor heeft dan kunt u gebruik maken van onze professionele montageservice.
Het Lommelse tuinhuis is ook een van onze tuinhuizen gemaakt van blokplanken. De huizen overtuigen door een lange levensduur en een eenvoudige doe-het-zelf constructie.
Geprefabriceerde bouw van het tuinhuis
De bouwmethode van het tuinhuiselement verschilt van tuinhuizen gebouwt van blokplanken in systeem. Er is geen tand-en-groef systeem waarmee de verschillende houten segmenten worden geschoven. Bij deze bouwwijze zijn er al geprefabriceerde wandelementen, die bestaan uit een houten frame en een afgewerkte geschroefde profielhout.
De instelbare wanddikte voor tuinhuizen met elementenbouw ligt tussen de 19 mm en 45 mm. De kracht veronderstelt dat u uw tuinhuis niet het hele jaar door kunt gebruiken. Meer hierover leest u in ons artikel over de optimale wanddikte van een tuinhuis.
De montage met deze bouwwijze is vrij ongecompliceerd. Met de elementbouwmethode voor tuinhuizen is het ook mogelijk om na de bouw extra ramen en deuren te plaatsen.
Door de geprefabriceerde wandelementen is de constructie met de grote stukken iets lastiger. De afzonderlijke wandelementen worden opgesteld en aan elkaar geschroefd. Het geprefabriceerde dak wordt op de bouwpakket geplaatst en de hoeken worden afgedekt met vastgeschroefde sierstrips.
De Home-Office No.21 ziet er door de elementconstructie zeer elegant uit. Door de ramen van vloer tot plafond komt er veel licht binnen in het tuinhuis en helpt het bij het werk. Als u niet zeker weet of u alle ramen wilt hebben, of liever wat beter beschermd wilt zitten, kunt u de ramen tijdens de bouw vervangen door wandelementen.
De Cassandra tuinschuur in modulair ontwerp is door zijn geringe wanddikte ideaal als tuinschuur. Door de geprefabriceerde wandelementen is de bouw zeer ongecompliceerd en kan deze snel worden uitgevoerd.
Voordelen van de elementconstructie methode
- Snelle en eenvoudige montage mogelijk dankzij de geprefabriceerde wandelementen
- Ramen en deuren kunnen achteraf worden gemonteerd
Nadelen van de elementconstructie methode
- Niet zo duurzaam als blokplanken
Door de geprefabriceerde wandelementen is de bouw met de grote stukken iets lastiger. De afzonderlijke wandelementen worden opgesteld en aan elkaar geschroefd. Het geprefabriceerde dak wordt op de bouwpakket geplaatst en de hoeken worden afgedekt met geschroefde sierstrips.
Bouwmethode tuinhuis systeem
De systeembouw is een gunstigere bouwwijze dan die van de blokplanken. De bouwmethode is echter vergelijkbaar en doet denken aan een tuinhuis van houten planken. Systeemgeconstrueerde tuinhuizen bestaan uit geprefabriceerde houten elementen die samen met het tand-en-groef systeem worden gemonteerd. Het verschil met blokplanken is dat het hout geen inkepingen aan de uiteinden heeft. Om voldoende stabiliteit te garanderen, wordt er een interne houten frame gebouwd, dat op het geprofileerde hout wordt geschroefd. Door het houten frame, dat van binnenuit wordt gebouwd, is de constructie minder gecompliceerd dan bij de elementbouwmethode en de constructie met blokplanken. Door de tand- en groefconstructie kunnen de ramen achteraf zeer eenvoudig worden aangebracht. Om dit te doen, worden de houtsoorten aan de wand verwijderd en op maat gezaagd zodat de grootte van het raam kan worden aangepast. De mogelijke wanddikte is verkrijgbaar in maten van 14 mm tot 40 mm. Dit maakt het gebruik het hele jaar door zeer moeilijk omdat de warmte in het tuinhuis in de winter niet goed kan worden opgeslagen.
Voordelen van het systeemontwerp
- Snelle en eenvoudige montage
- Ramen kunnen achter worden aangebracht
- Zelfmontage is mogelijk
Nadelen van het systeemontwerp
- Gunstige bouwwijze dus zeer zorgbehoevend
Voor de systeembouw wordt eerst het houten frame opgesteld. In de tweede stap worden de afzonderlijke planken op elkaar geplaatst en op het houten frame geschroefd. Het geprefabriceerde dakelement wordt eenvoudig op de bouwpakket geplaatst en de hoeken worden afgedekt met verticaal vastgeschroefde sierstrips.
Conclusie: Alle bouwmethodes hebben hun voor- en nadelen. Denk daarom van te voren goed na waar u uw tuinhuis voor wilt gebruiken.
Als u wilt weten welk tuinhuis het beste bij u past, doe dan onze tuinhuistest.
U bent ook van harte welkom om ons artikel over de verschillende dakvormen te lezen, zodat u een miskoop kunt voorkomen.
Heeft u nog steeds twijfels? Bekijk ons artikel over onze 10 meest gestelde vragen van klanten, zodat alle onduidelijkheden kunnen worden opgelost.
***
Omslagfoto: ©Tuin Huis Winkel
Artikel foto's: ©Tuin Huis Winkel