Wie geïnteresseerd is in een tuinhuisje, staat in de eerste plaats voor de keuze van het juiste hout. Gewone spar, den, lariks, berk, eik? Welke houtsoorten tuinhuisjes zijn het meest geschikt, zien er het beste uit en gaan het langst mee? Wij presenteren de bekendste houtsoorten en vergelijken ze voor u met elkaar.
Het tuinhuis uit hout is erg populair bij de eigenaren van een tuinhuis, omdat het mensen het gevoel geeft in de Natuur te zijn en toch niet het comfort van een beschutte ruimte te hoeven verlaten. Hout past zich ook zeer goed aan het milieu aan en past zich optisch aan bijna elke tuin aan, zowel qua materiaal als uiterlijk. U weet nog niet zeker waar u op moet letten bij het planning? In ons artikel De tuinhuisplanning in 10 stappen leggen wij u in 10 stappen de belangrijkste aspecten uit.
Welke houtsoorten tuinhuisjes zijn het meest geschikt?
Naaldhout is door zijn lage dichtheid bij uitstek geschikt als constructiehout. Met de juiste onderhoud en enige bescherming heeft het een lange levensduur als tuinhuishout.
Onze tip: Over het algemeen is het niet slecht als het hout tussendoor nat wordt, maar het moet wel steeds weer volledig kunnen drogen door een goed gekozen locatie - in het beste geval met zonnestraling.
Tuinhuis hout: denhout
De den behoort tot de groep van de naaldbomen en is de tweede meest voorkomende boomsoort in Centraal-Europa. Het hout van de dennenbomen betovert door een witgele kleur, die met de tijd kan verdonkeren tot een roodbruine tint.
Voordelen: Het naaldhout van de den wordt vooral gekenmerkt door het feit dat het gemakkelijk en zeer goed is om mee te werken. De korte transportroutes van het bos naar de verwerking leiden ook tot gematigde prijzen voor de eindverbruiker.
Nadelen: De houtwerkzaamheden en de knoopsgaten krimpen in droge omstandigheden in en krimpen weer in natte omstandigheden. Dennenhout heeft vrij grote knoesten en de kans bestaat dat - als het hout op een natuurlijke manier werkt - er lekkages kunnen optreden en in het ergste geval kan er water in het tuinhuis terechtkomen. Dit is echter afhankelijk van de kwaliteit van het hout. Een ander punt waarmee rekening moet worden gehouden voor de gevoelige houtsoort is de mogelijkheid van harsverlies bij hoge temperaturen.
Zijn er grote temperatuurschommelingen in uw regio en regent het veel? Woont u in een heidegebied? Helaas kan dennenhout vrij snel beginnen te rotten als het niet voldoende wordt verzorgd en beschermd. U vindt verderop in dit artikel tips hierover.
Onze tip: Een beter alternatief voor dennenhout is vurenhout.
Tuinhuis hout: Noords sparrenhout
Vurenhout verschilt in veel opzichten van dennenhout. Het is het hout dat het meest gebruikt wordt in de industrie. De reden wordt eenvoudigweg uitgelegd. Het groeit snel en neemt in totaal 30 procent van het Europese bosareaal voor zijn rekening. Daarom is sparrenhout een van de belangrijkste houtsoorten op de markt. Kenmerkend voor de nordic spar is de lichte kleur.
Voordelen: Het hout van de spar moet uit het noorden komen. In Scandinavië en ook in de Baltische staten heersen koudere temperaturen en daardoor groeien de bomen langzamer. Dit betekent dat de jaarringen dichter bij elkaar staan en het hout duurzamer is. Daarnaast heeft sparrenhout een laag Gewicht, is zacht om mee te werken en zeer elastisch. Noords sparrenhout is zeer geschikt voor tuinhuizen. Deze houtsoort geeft het huis meer stabiliteit en kan daarom ook worden gebruikt in landen waar grote hoeveelheden sneeuw worden verwacht. Lees ook ons artikel over sneeuwbelasting.
Onze tip: GartenHaus Gmbh gebruikt voor al zijn tuinhuisjes nordic-fijnsparrenhout.
Nadelen: Gewone spar is zeer gevoelig voor schimmel- en insectenaanvallen. Bij de keuze van de houten planken moet er daarom op worden gelet dat het tuinhuis met behulp van een tand en groef systeem wordt gemonteerd. Enerzijds garandeert dit een stabiele wandconstructie en wordt het tuinhuis wind- en weerbestendig met hoekijzers. U kunt vurenhout beschermen met een glazuur, omdat de goede conditie langer blijft.
Tuinhuis hout: lariks
Larikshout heeft een zeer hoge sterkte conditie. Dit maakt het een van de zwaarste bossen in de lokale bossen. Het is een zeer resistente tuinhuishoutsoort en is daarom een van de meest stabiele van deze soort.
Voordelen: Larikshout kan gebruikt worden als het belangrijkste hout voor het tuinhuis, maar kan erg duur zijn. Als het echter alleen als decoratie wordt gebruikt, hoeft er niet noodzakelijkerwijs een glazuur te worden aangebracht. Larikshout is duurzaam en stabiel, ook zonder behandeling met houtverduurzamingsmiddel. Een ander voordeel is de weerstand tegen schimmels en insecten.
Nadelen: Het nadeel is echter dat de lariks de neiging heeft om afhankelijk van de weersomstandigheden te draaien, wat de kwaliteit van het hout kan aantasten. Als er geen kronkelende groei is, kan larikshout goed verwerkt worden, maar dit kan leiden tot ongewenste spanningen in het hout. Dit zal de duurzaamheid van het hout beïnvloeden, hoewel het hout anders een lange levensduur en duurzaamheid zal hebben.
Welke houtsoorten tuinhuisjes zijn niet geschikt?
Sommige houtsoorten zijn niet of minder geschikt voor de bouw van een tuinhuisje, hetzij omdat ze niet aan externe weersomstandigheden mogen worden blootgesteld, hetzij omdat hun uiterlijk niet optimaal is:
Es
Es is niet opgewassen tegen de externe weersomstandigheden. Het is moeilijk te impregneren en begint snel te verouderen. Het hout zou niet lang bestand zijn tegen de Natuur.
Beuk & Eik
Beuk en eik worden vaak gebruikt in de binnenhuisinrichting. Beukenhout is een van de meest gewilde meubelfabrikanten in Duitsland en wordt ook veel gebruikt in de speelgoedproductie. Naast es hout is het hout dat het meest flexibel is van alle hardhout. Eik daarentegen heeft uitstekende sterkte-eigenschappen. Lange tijd werd de eik vaak gebruikt als fundering en creëerde het hele steden als Venetië of Amsterdam. Het wordt vaak gebruikt voor massief houten meubilair en vooral voor de bouw van het huis, zoals deuren, raam en trappen.
Natuurlijke gevaren voor tuinhuisjes uit hout
Het natuurlijke materiaal hout kan helaas ook onaangename dingen met zich meebrengen. Wie wil er champignons of vervaagd hout op zijn tuinhuis? Ook houtwormen of boktorren kunnen het naaldbos binnendringen en schade veroorzaken.
Er moet ook voor worden gezorgd dat het tuinhuis niet aan te veel vocht wordt blootgesteld en dat het regelmatig wordt geventileerd om schimmelvorming te voorkomen. Met de juiste bescherming voorkomen ze deze gevaren.
Tuinhuis uit hout: Zo bescherm en tonderhoud u het juste
Een Van hout tuinhuis heeft veel onderhoud nodig. Dat is het niet, zoals tuinhuizen van plastic die ooit zijn gebouwd en ingericht. De onderhoud moet al voor het eerste juiste gebruik beginnen, beter nog met de opbouw.
U kunt uw huis een goede bescherming bieden via de fundering. U kunt ook ongediertebestrijders inbouwen (of laten inbouwen), die het risico van insecten en muizen aanzienlijk verminderen.
Bij de bescherming van het tuinhuis is het belangrijk om geen goedkope beschermingsmiddelen te gebruiken. Er moeten producten van hoge kwaliteit worden gebruikt, die een lange levensduur (van het tuinhuis) garanderen. Let daarom op de volgende punten:
- UV-bestendig
- Lucht doorlatend
- Vormbestendig
- Vochtregulering
- Waterdicht
Als u hier aandacht aan besteedt, is er niets tegen een lange levensduur van uw tuinhuis.
Alvorens in het wit te schilderen, moet u Natuur in de grondverf zetten.
Impregnering, glazuur en dekkende verf: Wat is de juiste?
Het beste is om te beginnen met het impregneren van het hout, d.w.z. het voorstrijken, voordat u opbouw tuinhuisje gaat opbouw. Zo komt u op plaatsen die later niet meer toegankelijk zijn, zoals de tand en groef op de wandpanelen. Goed toegepaste onderhoud beschermt uw tuinhuis en verlengt de levensduur van uw tuinhuis.
Belangrijk: de Impregnering moet overeenkomen met de volgende laag - als u een in water oplosbare glazuur gebruikt, heeft u ook een in water oplosbare primer nodig. Of er achteraf een weerbestendige verf of een glazuur wordt gebruikt, is aan u.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in ons artikel aan de rechterkant van deze pagina Verfbehandeling voor tuinhuizen. In ons artikel Tuinhuisje van natuur kunt u lezen hoe de verf zo lang mogelijk in goede conditie blijft - zodat de lak niet zo snel verwijd is.
Het is niet eenvoudig om te beslissen welk hout je gebruikt. Bedenk dus goed welke criteria voor u doorslaggevend zijn, zodat u een verkeerde aankoop vermijdt.
Weet u nog steeds niet zeker welk tuinhuis het beste bij u past? Zoek het uit:
- Tuinhuiszoeker
- Onze mooiste Van hout tuinhuisjes
- De Planning het tuinhuis in 10 stappen
***
Coverfoto: ©Tuinhuis; ©Tuinhuis/klantproject; ©iStock/CarlosAndreSantos
Artikel foto's: Afbeelding 1: ©iStock/Louno_M; Afbeelding 2: Tuinhuis; Afbeelding 3: ©iStock/AndrzejSowa; Afbeelding 4: ©iStock/Perytskyy; Afbeelding 5: ©iStock/PhanuwatNandee; Afbeelding 6: Tuinhuis; Afbeelding 7: Tuinhuis