Dak, vloer en muren isoleren? Ontdek methodes, materialen en praktische tips van een expert

Gartenhaus

Vooral in het koude seizoen is professionele isolatie voor uw tuinhuis een must. Met isolatie kunt u langdurige weersgebonden schade en eventuele kosten voor renovatie voorkomen. Hier kunt u zien welke isolatiemethoden het meest effectief zijn en waar u rekening mee moet houden bij de installatie - deskundige tips zijn verkrijgbaar bij Peter Meier, de professionele monteur van Tuin Huis. 

Algemene informatie over de isolatie van tuinhuizen

Voordelen en winst

De zorgvuldige isolatie van het tuinhuis vergt natuurlijk wat tijd en moeite maar men moet deze problemen niet uit de weg gaan. Een isolatie biedt uitgebreide bescherming tegen weersinvloeden, vocht en schimmel - dit advies geeft onze isolatie-expert Peter Meier:

"Isolatie is zowel in de zomer als in de winter zeer nuttig. Je hebt zowel warmte-isolate als koude-isolatie. De kou van de vloer wordt onderschept door de isolatie en tegelijkertijd wordt de warmte in het huis vastgehouden".

Isolatie Vloer

Twee vliegen in één klap: vloerisolatie stoot vocht en kou af en houdt de warmte vast in het tuinhuis.

Wanneer is isolatie zinvol?

"Het is de moeite waard om voor elk huis gebruik te maken van een isolatie", zegt Peter Meier. Vooral als er in het tuinhuis spullen worden opgeborgen die kunnen roesten als de luchtvochtigheid te hoog is, zoals tuingereedschap of fietsen. Voor degenen die het tuinhuis als verblijfplaats, een hobbykamer, gastenverblijf of weekendverblijf gebruiken, is isolatie een must.

Tuinhuizen die alleen worden gebruikt als opslagruimte voor roestvrije artikelen zoals oude gestoffeerde meubelen, is het niet noodzakelijk om een isolatie aan te brengen. Een luchtontvochtiger die de vloeistof absorbeert en schimmelvorming voorkomt, zou hierbij wel goed van pas komen. 

 

Tuinhuis isoleren

Isolatie van het tuinhuis is vooral nuttig tijdens het koude seizoen.

Isoleer effectief: Het meerlaagse isolatiesysteem

Dit isolatiesysteem is ideaal voor het isoleren van het tuinhuis. Het isolatiemateriaal wordt rondom aan de buitenmuren bevestigd en vervolgens met hout of gipsplaat bekleed. Deze methode is ook bijzonder ecologisch omdat zo de natuurlijke luchtuitwisseling wordt bevordert.

De meerlaagse isolatie kan echter ook vanuit het binnenste van het tuinhuis worden toegepast: "De muren kunnen natuurlijk ook van binnenuit worden geïsoleerd. Hiervoor zet u een kleine wand voor uw muur en werkt bijvoorbeeld met scheidingswanden.'' Hierdoor ontstaan gaten waarin het isolatiemateriaal wordt opgevuld.

Isolatie Houten bekisting

Isolatiemateriaal en daarboven een meerlaagse plaat met hout en isolatie is bijzonder effectief. 

De verschillende isolatiematerialen

  • Platen van hardschuim

"In het algemeen moet altijd werken met solide isolatie zoals Jackodur en Styrodur, omdat een huis aan het weer wordt blootgesteld. Deze robuuste isolatieplaten bieden niet alleen een zeer effectieve isolatie door hun hoge druksterkte en ongevoeligheid voor vocht, maar zijn ook gemakkelijk te snijden en te verwerken - en worden daarom vooral aanbevolen voor beginners.

Isolatiemateriaal

Hardschuimplaten kunnen eenvoudig op maat worden gesneden en zijn bijzonder weerbestendig.

  • Natuurlijke materialen

Minerale wol, houtwol en hennepvezels zijn door hun natuurlijke samenstelling ideaal voor duurzame isolatie en zijn zeer geschikt voor het bekleden met hout. De brandwerende natuurlijke materialen zorgen voor een optimale luchtcirculatie, die vocht absorbeert en schimmelvorming voorkomt.

  • Perliet vulling

Het natuurlijke granulaat met zijn fijne siliconencoating biedt door zijn waterafstotende eigenschappen een extreem hoge isolatiewaarde. Bovendien is het zeer eenvoudig en snel te verwerken omdat het materiaal alleen in de isolatiekamer wordt gegoten.

Vijf montage tips

1. Om de isolatie droog te houden

  • Gebruik folies die openstaan voor verspreiding

"Het is belangrijk dat de isolatie geen vocht opneemt en dat er altijd een diffusieopen folie onder de isolatie wordt gebruikt. De gesloten poriën van de folies voorkomen het binnendringen van vocht en bieden zo extra bescherming tegen schimmel.

Tuinhuis Dakisolatie

Een diffusie-open folie onder het isolatiemateriaal biedt extra bescherming tegen wind en vocht.

  • Zorg ervoor dat de impregnering voldoende is.

Zowel het hout als de gipsplaten moeten goed geïmpregneerd zijn anders kan er gemakkelijk vocht van buitenaf binnendringen en kan er snel schimmel ontstaan.

  • Zorg voor voldoende ruimte voor luchtcirculatie.

Om een natuurlijke luchtuitwisseling te garanderen, moet u altijd een ruimte tussen de bekisting en het isolatiemateriaal laten.

Isolatie Vloer

Tussen de isolatie en de bekisting moet u voldoende ruimte laten voor de natuurlijke luchtcirculatie.

2. Koudebruggen verwijderen

Peter Meier waarschuwt met name voor één aspect: "Je moet geen kieren of kleine gaatjes in het hout hebben", want dan helpt zelfs de beste isolatie niet. Met name lekkages in ramen en deuren kunnen ertoe leiden dat er vocht van buitenaf binnenkomt en dat er warmte van binnenuit kan ontsnappen.

Sluit de voegen af met afdichtingsmiddelen zoals siliconen. Raam- en deurkozijnen kunnen ook weerbestendig worden gemaakt met zelfkleven afdichtband. Meerkamerprofielen of ramen met dubbele beglazing zorgen ook voor een optimale warmte-isolatie en isolatie tegen de kou.. Het is echter belangrijk dat deze luchtdicht worden geïnstalleerd - bij voorkeur door een professionele installateur.

afdichtingsvoegen

Sluit de voegen zorgvuldig af met afdichtingsmiddelen zoals silliconen. 

3. Bijzondere aandacht te besteden aan de vloer

Dit element vormt de basis van het tuinhuis en moet daarom bijzonder vorst- en vochtbestendig zijn omdat de kou vooral van onderaf komt! De meeste tuinhuizen hebben echter slechts een vloerplaat van cement of beton, zonder enige vorm van isolatie. Lees in dit artikel hoe u de vloer van het tuinhuis kunt renoveren.

Voor een optimale vloer adviseert Peter Meier: "De eenvoudigste manier is om de vloer tussen de funderingsdelen te isoleren met Jackodur of Styrodur". Alvorens de vloer op te vullen met het isolatiemateriaal is het echter raadzaam om de onderconstructie van de vloer extra onder te leggen met een speciale folie en het geheel na het opvullen te bedekken met een andere folie. Indien nodig kunt u ook tapijt op de vloer of betonnen platen leggen - de vloerdelen worden dan over het isolatiemateriaal gelegd.

Isolatie hout

Kou komt van onderen - dus u moet de vloer bijzonder zorgvuldig isoleren.

4. Zorgen voor een effectieve dakisolatie

Het dak is immers een ander belangrijk punt in de isolatie van het tuinhuis, naast de vloer. Volgens Peter Meier kunt u met deze methode een optimaal isolerend effect bereiken: "In het dakbereik kan de isolatie op de daksparren en op de dakplaten worden bevestigd en vervolgens met platen worden afgedekt, of in het interieur tussen de dakspanten. Daarnaast wordt het aanbevolen om een vochtscherm aan de onderzijde van de dakisolatie aan te brengen. Op deze manier gaat u de vorming van schadelijke condensatie tegen en voorkomt u de vorming van vocht en schimmel in de dakconstructie.

Dak isolatie

De met platen beklede isolatie op de daksparren biedt optimale bescherming tegen weersinvloeden.

Vooral bij platte daken moet u zeker een vochtscherm plaatsen omdat deze nog gevoeliger zijn voor weersinvloeden dan schuine daken. Verschillende materialen zoals dakbedekkingsvilt, bitumen shingles, EPDM-folie of vloeibare kunststof zijn geschikt voor het afdichten van een plat tuinhuisdak. Welke het meest geschikt is voor uw tuinhuis hangt af van de stijl en het materiaal van het tuinhuis.

5. Een professional inhuren in geval van onzekerheid

Peter Meier adviseert leken en onervaren mensen: "Het is aangeraden om altijd een specialist voor de installatie en isolatie te kiezen zodat u lang van het tuinhuis kunt genieten omdat er veel fouten gemaakt kunnen worden''. De isolatie van een tuinhuis is echter een bijzondere uitdaging, zelfs voor mensen met veel vaardigheden vanwege de complexiteit van de installatie en de verscheidenheid aan mogelijkheden - dus als u het niet zeker weet, raadpleeg dan altijd een professional!

Isolatie tuinhuisje dak

Zorgvuldige installatie is de A&O van effectieve isolatie - en professionele monteurs kunnen daarbij helpen.

Een professionele beschikt niet alleen over de nodige expertise om u te adviseren over de juiste materiaalkeuze en isolatiemethoden, maar kan deze ook deskundig uitvoeren. Een juiste en zorgvuldig toegepaste en verwerkte isolatie is uiteindelijk cruciaal voor de vraag of deze echt ecologisch en veilig is.

Wij danken Peter Meier voor zijn deskundig advies en wensen u veel succes bij het isoleren van uw tuinhuis!

***

Foto's: ©Tuin Huis Winkel

Selecteer uw land en taal:

We hebben gemerkt dat u uit een ander land komt. Wilt u van shop veranderen? Wij zijn blij om u in vele landen Tuinhuis producten te kunnen aanbieden. Beschikbaarheid, prijs en verzendingsopties zijn verschillend.

Opmerking

Deze categorie is niet beschikbaar in dit land.

Dit artikel is niet verkrijgbaar in dit land.

Wanneer u de pagina verlaat, worden het winkelmandje en het notitieblok gewist

Wanneer u de pagina verlaat, wordt het veld met notities gewist.

Wil je nog steeds doorgaan?