Sie suchen zusätzliche Inspiration rund um Gartenhäuser? Schauen Sie doch auf unserem Pinterest-Kanal vorbei. Dort haben wir eine Vielzahl an schönen Boards zum Thema für Sie zusammengestellt.
Folgen Sie uns auch gern auf Facebook, Instagram und Twitter, damit Sie keinen unserer neuen GartenHaus-Artikel mehr verpassen.
***
Bilder: ©GartenHaus GmbH
Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.
Heeft u besloten om een tuinhuis te laten bouwen? Allereerst is het dan handig om te weten waar het tuinhuis voor moet dienen. Als u door de tuinen in dit land kijkt, zult u zien hoe anders de tuinhuizen eruitzien.
Inhoud:
- Planning: het tuinhuisproject moet zorgvuldig worden gepland.
- Het geprefabriceerde bouwpakket als de ideale oplossing
- Zelf de fundering leggen
- De fundering
- De strip fundering
- De punt fundering
- Zo zet u het tuinhuis in elkaar
- Bouw van de onderconstructie
- Bouw van de muren
- Zelf isolatiemateriaal maken
- Bouw van het dak
Wat is belangrijk voor u? Als het tuinshuis uitsluitend voor praktische doeleinden en vooral voor het opbergen van tuingereedschap, machines en werkgereedschappen wordt gebruikt, is een kleinere tuinschuur meestal voldoende. Als u er echter gezellige avonden in wilt doorbrengen en er misschien zelfs wilt overnachten, moet het tuinhuis veel comfortabeler worden gebouwd.
De huidige markt biedt een aangenaam brede aanbod aan voor tuinhuizen, zodat u zeker zult vinden wat u zoekt als u duidelijk bent over het doel van uw tuinhuis. Wat betreft het materiaal is de trend in de tuin duidelijk meer in de richting van blokplanken, omdat deze houten huizen het beste passen in de natuurlijke tuinsfeer.
1. Planning: Het tuinhuisproject moet zorgvuldig worden gepland.
De bouw van een tuinhuis vereist een zorgvuldige planning, als u de mogelijkheid niet wilt accepteren om bestaande regels te overtreden of een permanent geschil met uw tuinburen te beginnen. Bij het kiezen van een locatie zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Dit omvat een goede bereikbaarheid en een elektriciteits- en wateraansluiting in de buurt.
Het oppervlak moet ook vlak zijn of dat het gemakkelijk kan worden omgebouwd tot een vlak oppervlak, zodat u ook een rechte fundering voor het tuinhuis kunt bouwen. Als u een bewoonbaar tuinhuis met een comfortabele grootte wilt bouwen, dient u vooraf contact op te nemen met de verantwoordelijke bouwautoriteit omdat u mogelijk een bouwvergunning voor uw tuinhuis nodig heeft. Het is veel beter om dat vooraf te informeren dan om later in het ergste geval het huis weer te moeten afbreken.
Bespreek ook van tevoren de afstand van de tuin tot het aangrenzende terrein met uw buurman, zodat er geen problemen ontstaan. Tot slot moet u de wettelijke voorschriften van de federale wet in acht nemen als u uw tuinhuis tijdelijk wilt gebruiken om in te wonen.
2. De geprefabriceerde bouw set als ideale oplossing
Een tuinhuis kunt u van begin tot eind zelf bouwen of kopen als een compleet voorgefabriceerd huis, de waarheid ligt er precies tussenin en betekent dat een geprefabriceerde tuinhuiskit precies het juiste voor u is, omdat de voordelen van de andere twee oplossingen hier worden overgenomen. Zo'n tuinhuis kan in een korte tijd worden gebouwd, U hoeft alleen maar zelf de fundering te leggen. Al het andere is eenvoudiger want de afzonderlijke onderdelen worden nauwkeurig en volledig met de bijbehorende instructies geleverd.
Met deze oplossing bespaart u niet alleen geld maar ook belangrijke uren. Aangezien de keuze aan geprefabriceerde bouwsets voor een tuinhuis aan elke eisen voldoet, loopt u geen enkel risico om een standaardhuis in uw tuin te plaatsen.
3. De fundering zelf leggen
Er zijn verschillende manieren om een fundering te leggen. De keuze hiervoor hangt vooral af van het type tuinhuis. Voor zeer kleine tuinschuren waar alleen tuingereedschap wordt opgeslagen, is een eenvoudige egalisatie en verdichting van de fundering normaal gesproken voldoende. Ook kunt u een stabielere basis van betonnen platen of betonnen straatstenen bouwen voor een gereedschapsschuur
Graaf hiervoor een overhang van tien centimeter rondom de basis, waarbij de put ongeveer 25 centimeter diep moet zijn. Vervolgens kantel je er een laagje grind van ongeveer tien centimeter dik op, gevolgd door een iets dunnere laag zand. Leg hier nu de platen of stoeptegels op. De voegen worden vervolgens met zand dichtgemetseld en tenslotte wordt er aan de randen een mortelsteun geplaatst.
Als het tuinhuis echter groter is en ook als weekendhuis wordt gebruikt voor bijvoorbeeld overnachtingen, dan is de plaatsing van een vorstbestendige betonnen fundering de betere oplossing. Hiervoor zijn drie verschillende mogelijkheden: de fundamentplaat, de strokenfundering en de puntfundering. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de aard van de bouwgrond en de voorschriften van de tuin, die het type fundering kunnen bepalen.
3.1 De funderingsplaat
De funderingsplaat wordt zeer vaak gebruikt voor tuinhuizen, wat niet alleen te wijten is aan het feit dat het gemakkelijker is om zelf te bouwen in vergelijking met de strook of puntfundering. Een dergelijk paneel is ook de beste oplossing als de ondergrond een lage stabiliteit heeft, zo kan de belasting over een groot oppervlak worden verdeeld.
Graaf eerst een put van ongeveer 30 tot 35 cm diep, waarbij het uitgegraven oppervlak altijd tien centimeter groter is dan het vloeroppervlak van het tuinhuis. Vervolgens maakt u een omtrekbekisting van planken en vult u de uitgegraven put met een grindlaag van ongeveer 15 centimeter dik. De beste manier om het grind te verdichten is door gebruik te maken van een trilplaat en er een polyethyleenfolie, of kortweg PE-folie op te leggen. Dit zal het beton later beschermen tegen vorstschade en tegen vocht uit de grond.
Nu wordt het met beton opgevuld, waarbij een zogenaamde staalmat tussen twee betonlagen wordt aangebracht. De stalen mat mag niet aan de zijkanten uitsteken. Aan het einde wordt het betonnen oppervlak horizontaal en recht getrokken door een trekhaak.
3.2 De stripfundering
Voor de strokenfundering wordt onder de dragende buitenmuren een sleuf gegraven. Het is ongeveer 80 centimeter diep, 30 centimeter breed en wordt gevuld met beton. De strokenfundering verandert de belasting verdeling, zodat de grondplaat veel dunner kan worden gebouwd en slechts ongeveer tien centimeter dik hoeft te zijn. Idealiter moet u de fundering van de vloer gelijktijdig betonneren en uit één stuk strippen.
Na het markeren van de locatie wordt de betreffende grond tot een diepte van 20 centimeter opgetild. De sleuf wordt dan onder de buitenmuren op een diepte 60 centimeter en een breedte van 30 centimeter aangelegd. Dit brengt de strokenfundering op een vorstvrije diepte van 80 centimeter. Afhankelijk van de bodemgesteldheid moet nu worden gecontroleerd of er extra bekisting met spaanplaat en ruw hout nodig is.
Nu kan het beton worden gestort en eventuele bekistingen blijven zo in de grond wat in de toekomst zal dienen als isolatie. Het betonneren van het oppervlak gebeurt op dezelfde manier als bij de funderingsplaat, inclusief de grindlaag en de staalplaat.
3.3 De puntfundering
Een puntfundering bestaat meestal uit negen afzonderlijke funderingen, die symmetrisch langs de buitenmuren en in het midden van het pand zijn geplaatst. Een dergelijke fundering wordt echter alleen aanbevolen als de grond op alle punten ongeveer dezelfde gesteldheid heeft, anders bestaat het risico dat de fundering anders wordt aangelegd.
Voor een puntfundering worden vierkante gaten met een zijlengte van ongeveer 40 centimeter uitgegraven, waarbij de diepte niet minder dan 80 centimeter mag zijn. Als de grond stabiel is, kan de bekisting achterwege blijven. De gaten worden dan opgevuld met beton.
Normaal gesproken wordt hier geen bodemplaat gebruikt, daarom is het belangrijk dat de betonnen bovenranden van de losse puntfunderingen ongeveer vijf centimeter van het aardoppervlak uitsteken en natuurlijk allemaal plat in één vlak liggen. De beste manier om dit te controleren is met een slangwaterpas.
4. Zo zet u het tuinhuis op
Voordat u begint met de bouw van het tuinhuis, moet de eerder gebouwde fundering eerst volledig verhard zijn. Bij het geprefabriceerde bouwpakket is een eenvoudig te begrijpen bouwhandleiding bij het leveringspakket inbegrepen. Meestal wordt het tuinhuis in drie fasen gebouwd. Zo wordt de onderconstructie gevolgd door de wandconstructie voordat het dak wordt geplaatst.
4.1 Bouw van de onderconstructie
Voor de montage van de onderconstructie worden de vloerbalken eerst met stalen stangen en houtschroeven met elkaar verbonden nadat ze op de fundering zijn gelegd. Onderliggende vochtschermen beschermen het hout tegen vocht.
Schroef nu de basisplanken op de vloerbalken. Zorg ervoor dat alle vier de hoeken in een rechte hoek staan. Het is ook mogelijk om de onderbouw aan de fundering te bevestigen. Of het nu tijd is om de vloer op de met isolerende folie beklede onderconstructie te plaatsen is afhankelijk van het type tuinhuis en het type afvoersysteem.
Bij kleinere tuinhuizen wordt de vloer met bouten vastgezet voordat de muren worden opgetrokken. Hiervoor worden de onder hoge druk geïmpregneerde houten panelen op de onderconstructie geschroefd. De situatie is anders met de comfortabele, grote tuinhuizen. Meestal worden hier houten planken voor gebruikt, die pas na de ruwbouw van de wanden stevig aan de onderconstructie worden bevestigd.
4.2 Bouw van de wanden
Voor blokhuizen begint u met de gehalveerde planken die je hebt opgezet. Steek dan de eerste hele planken in de tussenruimtes. Voor kleinere tuinhuizen kan het goed zijn dat de wandelementen voorgemonteerd worden geleverd. Het enige wat u hier hoeft te doen is de afgewerkte muur vast te schroeven aan de planken en de hoeken van het tuinhuis.
Wandconstructie met tand en groef systeem wordt zoals bij alle grotere tuinhuizen met wandelementen individueel voor u geplaatst. Het beste kunt u hiervoor een rubberen hamer gebruiken en regelmatig de verticale en horizontale uitlijning met de waterpas te controleren.
De deuren en ramen worden pas geplaatst als alle wandelementen rondom gebouwd zijn.
4.3 Zelf isolatie aanbrengen
Als u heeft gekozen voor een houten tuinhuis waar u ook af en toe wilt overnachten, moet u ervoor zorgen dat bij de levering van het geprefabriceerde bouwpakket ook isolatie wordt meegeleverd. Zo niet, dan is het raadzaam om zelf voor de isolatie te zorgen. Hiervoor worden verschillende dak latten of houten strips op regelmatige afstanden aan de muren en aan de dakplaat in het huis geschroefd. De zo ontstane gaten worden nu opgevuld met isolatiemateriaal en de bekleding wordt afgewerkt met houten planken.
Als u elektrische leidingen en stopcontacten wilt aanleggen, zijn deze ruimtes natuurlijk ook geschikt. De vloer kan ook warmte-isolatie verdragen. Voor het plaatsen van de vloer wordt de onderconstructie met een speciale folie ondergelegd. Vul de ruimtes tussen de vloerdelen op met isolatiemateriaal en bedek het geheel met een andere folie. De vloerdelen worden hierop geplaatst.
4.4 Bouw van het dak
Ook al zijn er tuinhuizen met plat dak of lessenaardak etc., de meeste klanten kiezen nog steeds voor een tuinhuis met een zadeldak als type huis. De gevelelementen voor het dak zijn al voorgevormd in een tuinhuis bouwpakket. Daarom is uw eerste taak bij de bouw van het dak het plaatsen van de dakgordingen in de geprefabriceerde uitsparingen en het vastschroeven van het geheel. De dakpanelen worden vervolgens op de wandelementen geschroefd.
Het dak is alleen nog niet volledig afgewerkt. Nu worden er dakbedekkingsvilt of dakspanen op het dak gelegd en vastgezet met dakspijkers.
Onze tip: Wij raden u aan een eerste bekleding met dakbedekkingsvilt (V13) uit te voeren en vervolgens het dak te bedekken met bitumenspanen. De eerste rij dakspanen wordt ondersteboven op het dak gespijkerd, de eerste rij wordt gelijk met het dak gespijkerd en vervolgens wordt elke volgende rij verschoven. Bij het gebruik van gladde tegels of zeshoekige dakspanen moeten rechthoekige dakspanen of nok bekledingsplaten worden gebruikt om de nok te bedekken. Zowel het dakvilt als de dakspanen moeten licht uitsteken, zodat de dakplanken beschermd zijn en er een druppelrand in de regengoot ontstaat.
De overhang kunt u er simpelweg afsnijden en vergeet ook de goot aan het eind niet. Bij de bevestiging van de zijwanden moet er een hellingshoek van ongeveer 1 procent worden aangehouden. De regenwatergoot en afvoerbuis worden met behulp van klemmen aan de wand geschroefd. Uw tuinhuis is nu klaar.
***
Bilder: ©Tuin Huis Winkel