Droomt u al lang over uw eigen tuinhuis? Een dergelijke investering moet goed overwogen worden - Het grote aanbod en de vele mogelijkheden kunnen u snel overbelasten. Wij helpen u daarom in 10 stappen om een overzicht te krijgen van alle belangrijke planningsaspecten wat betreft uw tuinhuis.
Wilt u uw tuingereedschap goed laten opbergen of wilt u uw tuinhuis liever als een tweede woonkamer gebruiken? Afhankelijk van uw voorkeuren en externe omstandigheden zult u bij de planning van uw tuinhuis met verschillende aspecten rekening moeten houden. Gebruik, grootte, uitrusting en locatiekeuze is lang niet alles waar aan gedacht moet worden.
U moet minstens 6 maanden van tevoren beginnen met de planning. - het verduidelijken van wettelijke vereisten kost meestal veel tijd. De beste manier om informatie op te doen over de 'Tijd' kunt u lezen in de checklist voor de bouw van het tuinhuis.
1. Waarvoor wilt u uw tuinhuis gebruiken?
U heeft vast al een globaal idee welke doel uw tuinhuis moet hebben, maar heeft u alle opties al overwogen? In dit artikel kunt u inspiratie vinden voor 20 succesvolle inrichtingsvoorbeelden.
Bewaar de grasmaaier & Co.
Als u in de eerste plaats uw tuingereedschap wilt opbergen, kunt u naast het klassieke tuinhuis ook een tuinschuur overwegen. Dit neemt meestal minder ruimte in beslag en beschermt al uw apparatuur tegen diefstal en weersinvloeden.
Als u uw tuinhuis direct tegen een muur wilt laten plaatsen, kunt u ook kiezen voor een schuin tuinhuis of een schuine tuinschuur die aan uw verwachtingen voldoen.
Wilt u dat uw tuinhuis een plek van ontspanning wordt? Bij een tuinschuur met schuine, lessenaarsdaken kunt u fietsen, grasmaaiers en hout ook makkelijk opbergen. Ook kunt u vanaf het begin kiezen voor een combinatie van een tuinhuis en een tuinschuur.
Ontspannen in uw eigen tuin
Uw tuinhuis moet een plek worden om te ontspannen. Heeft u al nagedacht over een tuinsauna of een vat sauna? Een panoramisch uitzicht in uw mooie tuin kan zeer ontspannend zijn. Met tuinpaviljoens kunt u uw tuin door de glazen wanden in volle glans bekijken. Meer informatie voor het vinden van de juiste sauna en tips voor uw sauna in de tuin vindt u in deze artikelen.
Vrienden uitnodigen
Een tuinhuis met een terras zal een hoogtepunt zijn voor u en uw vrienden op warme zomeravonden. Als u ook in de winter comfortabel bij elkaar wilt zitten, is een barbecue hiervoor ook ideaal. Als uw vrienden willen overnachten in uw tuinhuis en als u dit zelf ook overweegt, informeer dan naar blokhutten en weekendhuisjes.
2. Van welk materiaal moet uw tuinhuis worden gemaakt?
Hoewel de meest verkochte tuinhuizen van hout zijn gemaakt, is deze vraag toch het overwegen waard. Een klassiek stenen huis heeft immers ook een bijzondere uitstraling en een tuinhuis van metaal of kunststof heeft vele voordelen in alle weersomstandigheden.
Hout, steen, kunststof, metaal of glas - Welk materiaal heeft uw voorkeur?
In het artikel "Tuinhuizen van verschillende materialen: hout, steen, kunststof, metaal of glas" hebben we de vraag naar verschillende materialen in detail onderzocht - en geven u hier een kort overzicht over:
- Hout is een gezond ecologisch bouwmateriaal dat niet alleen een aangenaam binnenklimaat biedt aan mensen met een allergie. Met hoogwaardige houtsoorten en een goede impregnatie kunnen houten tuinhuizen concurreren met stenen gebouwen op het gebied van duurzaamheid. Een veel voorkomende reden om voor hout te kiezen is het grote aantal beschikbare bouwpakketten, die het mogelijk maken om het tuinhuis zelf te bouwen met de bijgeleverde instructies.
- Een tuinhuis van steen lijkt bijna onbreekbaar: het kan niet worden platgebrand, het brandt alleen maar uit, het roest niet en kan goed worden bescherm tegen inbraak. Het is echter veel duurder en tijdrovender om te bouwen. Meer informatie over het stenen tuinhuis vindt u in ons artikel.
- Een tuinhuis van kunststof is meestal kleiner van formaat en wordt meestal gebruikt als tuinschuur. De focus ligt hier op functionaliteit, niet op comfort: ze zijn recyclebaar, weerbestendig, stabiel en toch gemakkelijk te gebruiken.
- De metalen tuinschuur is ook een functioneel tuinhuis en heeft dezelfde voordelen als de kunststof modellen. Het materiaal is meestal van thermisch verzinkt plaatstaal of aluminium en kan tientallen jaren meegaan zonder enige tekenen van veroudering. De ingebrande poederlaklaag beschermt tegen de tuinschuur tegen corrosie de tuinschuren roesten hierdoor niet en zijn 100% weerbestendig.
- Glas of glasachtige kunststoffen, zoals polycarbonaat, spelen een bijzonder belangrijke rol in broeikassen. In combinatie met hout zijn er aantrekkelijke tuinhuisvarianten te vinden die bijna uitsluitend uit deuren en ramen bestaan.
3. Waar moet uw tuinhuis staan?
De keuze van de juiste locatie hangt meestal af van de gegeven omstandigheden en hoeveel ruimte er beschikbaar is. Daarnaast spelen criteria zoals de windrichting, de bodemgesteldheid, eventuele bomen, vijvers en andere elementen een belangrijke rol. Hier kunt u lezen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste locatie. Woont u op een helling? Plaats dan uw tuinhuis op palen die het goed evenwichtig houdt.
De regels van het bouwrecht moeten ook in acht worden genomen met betrekking tot de afstand tot de eigendomsgrens en ten slotte moet men met de buren overleggen om overlast te voorkomen.
4. Heeft uw tuinhuis een bouwvergunning nodig?
Tot een bepaalde grootte (gesloten ruimte incl. dakoverstek) kunnen tuinhuizen meestal zonder bouwvergunning worden gebouwd. De regelgeving verschilt echter vanstaat tot staat en ook de gemeentes hebben vaak verschillende voorschriften in hun ontwikkelingsplannen opgesteld.
Het is daarom raadzaam om in ieder geval vooraf navraag te doen bij de verantwoordelijke bouwautoriteit - vakantiecomplexen en volkstuinen hebben vaak een speciale regeling. Als de beslissing positief is, moeten de afstandsspecificaties nog steeds in acht worden genomen - in de regel is dit drie meter tot de eigendomsgrens. Het is handig om dit ook vooraf na te vragen!
5 Welke wanddikte heeft u nodig?
Er is veel keuze als u kiest voor een tuinhuis van hout. De afmetingen van uw droom tuinhuis zijn vooral afhankelijk van de beschikbare ruimte en het budget. De gebruikte blokplanken en de wanddikte spelen hierbij ook een belangrijk rol. Het volgende geldt hiervoor: Hoe dikker de muren, hoe stabieler het tuinhuis is en hoe beter het de warmte vasthoudt.
Hoe dikker, hoe warmer en stabieler uw tuinhuis is maar ook hoe duurder het wordt
- Een wanddikte tot 28 mm zijn met name geschikt voor een tuinschuur. Deze tuinhuizen maken het mogelijk om te kunnen overnachten om er bij warmere temperaturen te kunnen overnachten maar bij koudere seizoenen helaas niet.
- Wanddiktes van 40/44 mm zijn geschikt voor de vorstvrije opslag van uw tuingereedschap en zaden. Bij een vergelijkbare grootte en bouwwijze, kosten deze tuinhuizen iets meer dan dat met een lagere wanddikte maar ze zijn ook veel stabieler en niet meer ontworpen als eenvoudige gereedschapshuizen.
- Wanddiktes van 50 mm tot 70 mm en zelfs 90 mm voldoen aan de hoogste eisen voor een comfortabel en betrouwbare beschermde plek in de tuin. De natuurlijke eigenschappen van hout als grondstof zijn bij deze wanddikte erg effectief. In de zomer beschermen dit soort tuinhuizen tegen te veel blootstelling aan de zon en in de herfst werkt het precies andersom: de zeer goede warmte-isolatie, creëert een aangenaam binnenklimaat. Tuinhuizen met verlijkbare wanddiktes zijn het hele jaar door geschikt als verblijfplaats en kunnen met weinig moeite worden aangepast tot een weekendhuis met een overnachtingsaccommodatie voor in de winter.
6. Het dak: welke vorm bevalt u, welke dakbedekking moet u gebruiken?
Bij de keuze van uw dak zijn er twee aspecten waar u rekening mee moet houden: Aan de ene kant moet u denken aan welke dakvorm u wilt en voor welke dakbedekking u wilt kiezen.
De dakvorm
Met uw dakvorm kunt u naar wens accenten plaatsen: Traditioneel of modern, vlak of steil, onopvallend of een absolute eyecatcher - De keuze is aan u!
De voor- en nadelen van de verschillende dakvormen hebben we toegelicht in artikelen over het lessenaars dak, zadeldak en plat dak en ook over de uitvoeringen van het tentdak, het tondaken dak en het pagodedak. In principe is het een kwestie van smaak, want in onze gematigde breedtes zijn alle dakvormen mogelijk.
Als u echter de optie van een dak met begroeiing overweegt, adviseren wij een plat dak of een lessenaars dak met hellingshoek van niet meer dan 10 procent.
Kies de dakvorm die bij u past: Links: (1) Zadeldak, (2) Tentdak, (3) Pagodedak; Rechts: (1) Plat dak, (2) Tondaken, (3) Dubbel monopitchdak.
De dakbedekking
Bekende materialen zijn dakvilt als eerste bekleding en de tweede bekleding met bitumen dak spanen of - vooral bij platte en lessenaarsdaken EPDM- dakbedekkingsfolie die een levensduur tot 50 jaar heeft.
Met de tuinhuizen van Tuin en Huis kunt u direct de relevante bekledingsmaterialen als accessoire kiezen. Naast dak vilt en EPDM-folies zijn er ook bitumen shingles in verschillende vormen en kleuren verkrijgbaar. In dit artikel kunt u zien welke dakbedekkingsmateriaal het beste is voor uw tuinhuis.
Door middel van een regengoot, die verkrijgbaar is als accessoire voor de verschillende dakvormen, kan regenwater op een voordelige en ecologische manier worden afgevoerd. Bovendien gaat een tuinhuis veel langer dan een huis zonder regengoot dankzij een efficiënte waterafvoer.
7. Een kostenplan opstellen: Heeft u uw budget onder controle?
Om vooraf een overzicht te hebben van de totale kosten van het project, dient u vooraf een kostenplan op te stellen voordat u het tuinhuis koopt - omdat u de onderstaande extra kosten niet moet negeren:
- Noodzakelijke accessoires zoals dakbedekking, dakgoot, in stormgevoelige gebieden mogelijke windverankering en windhoeken
- De vloerbedekking kan als een houten vloer worden besteld of met materialen naar eigen keuze
- Kosten van het impregneren, evenals de houtkleur of het glazuur
- Materiële kosten van de fundering waarop het tuinhuis komt te staan
- Het interieur: verlichting, planken, ophangsystemen, meubels, etc.
- Kosten voor het eventueel noodzakelijke kabelaanleg voor verlichting, elektrische verwarming, kookplaat etc.
- Kosten voor extra werkzaamheden, bijv. de montageservice, die optioneel besteld kan worden.
Alleen dit overzicht laat zien of het budget voldoende is of dat het gewenste tuinhuis misschien toch een maatje kleiner moet zijn.
8. Fundering, elektra & wateraansluiting: Heeft u alles al overwogen?
Wat velen zeker niet in overweging nemen, is dat zelfs een tuinhuisje een fundering nodig heeft, omdat anders het hout in contact zou komen met vochtige aarde en binnen een korte tijd zou gaan rotten. Vochtschermen spelen hierbij een belangrijke rol. Als u ook licht en stopcontacten in uw tuinhuis wilt gebruiken, moet u ook denken aan de elektra.
De fundering
Bij de keuze van de optimale funderingsconstructie is de ondergrond het eerste waar rekening mee moet worden gehouden: zandgrond of klei, droog of nat, zijn er grillige blokken te verwachten? Lees verder voor meer informatie over de funderingstypes en de bouw van uw tuinhuis. Een plaatfundering is vaak de beste keuze omdat deze eenvoudig te bouwen is en de belasting van het tuinhuis over de gehele oppervlakte wordt verdeeld. De strokenfundering wordt alleen onder dragende muren gelegd en wordt alleen gebruikt voor tuinhuizen met een lage belasting. Het is meer werk maar het bespaart ook beton. Een puntfundering bestaat normaal gesproken uit negen aparte funderingen, die symmetrisch gerangschikt zijn. Het wordt alleen aanbevolen als de ondergrond op elk punt ongeveer dezelfde toestand heeft.
Belangrijk: Het is het beste om geen punt basis te leggen totdat u het product heeft ontvangen. Het is mogelijk dat er door productoptimalisaties afwijkingen kunnen ontstaan.
De belangrijkste basisvereiste: De fundering. Zoek uit welke fundering geschikt is voor uw tuin en tuinhuis.
Elektriciteit
Plan ook de benodigde elektrische installaties. Een kabel met de juiste afmetingen voor buitengebruik moet tot aan het tuinhuis worden gelegd en apart worden beveiligd. In het geval van een Sauna met een elektrische kachel is een stroomkabel nodig die alleen door een elektricien mag worden aangelegd. Het beste is om professionele advies te krijgen! In ons artikel vindt u enkele tips over elektriciteitsinstallaties: Installeer elektriciteit in het tuinhuis.
De wateraansluiting
Als u een wastafel of zelfs een hele badkamer in uw tuinhuis wilt laten plaatsen, moet u de leidingen dienovereenkomstig aanleggen. Zorg er vooral voor dat ze beschermd zijn tegen kou.
Indien u alleen één toilet nodig heeft in uw tuinhuis, tonen wij u vier verschillende mogelijkheden in ons artikel "Toilet voor het tuinhuis". Heeft u er ooit aan gedacht om regenwater te gebruiken? Lees meer over een regenton bij het tuinhuis.
9. De bouw van een tuinhuis: doe-het-zelf- of montageteam?
De tuinhuizen van Tuin en Huis worden allemaal geleverd met een gedetailleerde montageplan en kunnen met een beetje handigheid zelf worden gemonteerd. Deze video tutorial over het bouwen van een tuinhuis geeft een goed overzicht over wat er stap voor stap gebeurd moet worden. Belangrijk: Niet alle fabrikanten nummeren de afzonderlijke onderdelen. In ons magazine vindt u ook veel fotoverhalen over de bouw van diverse tuinhuizen.
Als u denkt dat u dit niet zelf kunt doen of er simpelweg geen tijd voor hebt dan kunt u onze montageservice bij uw bestelling bij bestellen. Dit kan echter ook op een later tijdstip gedaan worden. We werken samen met externe partners en kunnen in vele gevallen geen informatie geven over de exacte prijs.
10. Schilder- en kleurontwerp
Een houten tuinhuis moet beschermd worden tegen diverse milieu-invloeden. Het moet worden geïmpregneerd om langdurige bescherming tegen houtvernietigende insecten en schimmels te garanderen. Tuin en Huis biedt enkele modellen die al zijn voor geïmpregneerd. Ondanks de pre-impregnatie moeten de onderdelen nog steeds worden aangepast.
De volgende buitencoating met transparante glazuur of dekkende verf sluit het hout af tegen vocht en geeft het de gewenste uitstraling. Meer details over materialen en aanpak kunt u lezen in het artikel "De juiste verfbehandeling voor tuinhuizen" en instructies voor het schilderen van tuinhuizen vindt u hier.
De kleurontwerp en -uitstraling zijn van nature afhankelijk van uw smaak. Moet uw huis onopvallend in de omgeving opgaan of een hoog contrasterend accent leggen? Daarnaast hoeft u zich niet te beperken tot een kleur, door bijvoorbeeld de kleur van de raam en deurkozijnen te contrasteren.
Ontwerp uw droom tuinhuis
Zodra u een overzicht heeft van alle belangrijke punten, kunt u direct beginnen met de planning. Meer informatie, die vooral belangrijk is voor de bouw van uw tuinhuis, vindt u in de checklist voor de bouw van uw tuinhuis. Zorg er uiteindelijk voor dat u deze 10 grootste fouten in de bouw van een tuinhuisje met succes hebt vermeden.
Wij wensen u veel plezier en succes met uw Planning.
***
Foto's: ©Tuin Huis Winkel ©Tuin Huis Winkel/Klantenprojecten