Welke methoden worden vaak gebruikt om plat dak in tuinhuizen afdichten? Hoe verschillen de mogelijkheden? Waarop moet worden gelet bij het bedekken van het plat dak met asfaltpapier, bitumenmembranen, EPDM-folies en vloeibaar plastic? Hoe werkt het afdichten met EPDM-folie? Hoe lang gaan de bekledingsmaterialen mee en wat kost het om een plat dak tuinhuis af te dichten? Wat is beter: zelf afdichten plat dak afdichten of professionals inhuren? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over plat dak.
Platte daken zijn kenmerkend voor de extra gebouwen op het terrein: want daarmee nemen ze een tuinhuis, garage, carport sauna & Co. in het hoofdhuis geen onnodig zicht of licht.
Afdichten van plat dak - dat zijn de redenen waarom!
De grote uitdaging ligt in het platte natuur een plat dak: Om zijn doel te bereiken, moet het absoluut lekvrij zijn. Anders bestaat er een bijzondere dreiging van vocht van bovenaf (neerslag zoals regen, hagel, sneeuw), wat een belangrijke oorzaak is van de vlakheid van het oppervlak, dat de neiging heeft tot nul graden.Dakhelling blijft Natuur langer op het dak (risico: stilstaand water), blijvende schade: Enerzijds voor de dakafdichting, de dakconstructie en de bouwstof van het gebouw en anderzijds voor u als gebruiker en bewoner van de ruimte onder het plat dak. Vochtige bouwmaterialen bevorderen schimmels en schimmels brengen uw gezondheid in gevaar.
Plat dak wordt bereikt met een geschikte plat dakafdekking, ook wel afdichting genoemd. Hier leggen we alles uit wat u moet weten over het afdichten plat dak met beproefde afdichtingsmaterialen en volgens beproefde methoden. Ook krijgt u waardevolle tips om plat dak en betonnen stapsgewijze instructies voor het zelf afdichten van plat dakaken.
Plat dak - deze methoden en materialen bestaan!
Voor het Afdichten een Plat dak hebben vier materialen zich bewezen en het gebruik en de toepassing ervan op het Plat dak resulteren in geschikte afdichtingsmethoden. De vier afdichtingsmaterialen zijn dat wel:
- Asfaltpapier
- Bitumen (vloeibaar of als zogenaamde lasmembranen)
- EPDM (als filmwebben of dekzeilen)
- vloeibare kunststof
De voor- en nadelen van de afzonderlijke afdichtingsmaterialen voor platte daken worden in ons artikel Afdichten Plat dak" uitvoerig beschreven. Daarom richten we ons op dit moment alleen maar op Plat dak, omdat deze momenteel steeds populairder wordt.
Waarom EPDM-folie een bijzonder goed Plat dak maakt
Niet voor niets groeit het enthousiasme voor het EPDM-materiaal: een zogenaamd foliedak van EPDM-folie scoort met een zeer hoge weersbestendigheid (waterdicht, UV-lichtbestendig, vorst- en hittebestendig) en een relatief lange levensduur (tot 50 jaar). Bovendien heeft de afdekfolie van het rubberelastische materiaal EPDM geen verdere oppervlaktebescherming nodig.
Een ander voordeel is de flexibiliteit die EPDM-folies bieden bij toepassing op Plat dak: U kunt EPDM-folie kopen in vellen of als (soms zelfs zelfklevende) dekzeilen, bijvoorbeeld in onze online shop in talloze verschillende formaten, en deze vervolgens leggen.
Onze tip: Bij de aanschaf van een Plat dak van EPDM moet u ruimschoots rekening houden met het aantal vierkante meters (m2) dat u nodig heeft om het Plat dak Afdichten, d.w.z. twee tot drie vierkante meter (m2). De reden: het materiaal is tot 300 procent elastisch en reageert merkbaar op temperatuurveranderingen.
EPDM-dichting voor platte daken kan worden gebruikt voor het afdichten van een Plat dak (ook inclusief EPS-isolatielaag) en de dichte ondergrond voor een Ten slotte moet de gunstige prijs van de EPDM-folieafdichting hier als een voordeel worden genoemd.
Het tuinhuis plat dak afdichten: De materialen hebben deze duurzaamheid!
In principe is er het volgende richtgetal voor het afdichten het plat dak het tuinhuis: Ongeveer elke 15 tot 20 jaar, met zichtbare beschadigingen.
- bij de verzegeling
- en/of vochtige beschadigingen aan/in het gebouw
De plat dak moet, indien mogelijk, altijd onmiddellijk worden vernieuwd. Een tuinhuisafdichting met EPDM-folie kan hiervan worden uitgesloten, omdat deze tot 50 jaar waterdicht blijft. Asfaltpapier en bitumen wordt toegeschreven aan een houdbaarheid tussen de 15 en 25 jaar.
Plat dak: Daarom is een helling zinvol!
De hellingsgraad van een plat dak is het gevolg van de helling, waarbij een Dakhelling van nul graden (horizontaal) naar een helling van nul procent en a Dakhelling van 90 graden (verticaal) komt overeen met een helling van 100 procent. In de praktijk heeft elk plat dak een lichte helling, zodat het water goed kan weglopen.
De minimale en maximale hellingshoek zijn geregeld in de Plat dak en zijn dus 1,1 graden (= 2 procent) en 25 graden (= 44 procent). De norm DIN 18531 beveelt de volgende minimale vlakke oppervlakken aan dakhelling zelfs 5 graden (2,9 procent).
De afwatering volgens de voorschriften moet altijd op twee plaatsen en op twee manieren (norm EN EN 12056-3) op Plat dak plaatsvinden, die beide door een helling en zwaartekracht moeten functioneren.
Zelf AfdichtenPlat dak Afdichten met EPDM-folie - zo doet u het goed! (een DIY gids)
In de volgende stap-voor-stap instructies wordt de procedure beschreven voor het Afdichten een Plat dak met een EPDM-folie, die u bijvoorbeeld ruimschoots als EPDM-dakset heeft aangeschaft, passend bij het oppervlak van uw Plat dak.
Een van deze dakset uit onze online shop bevat al het op maat gemaakte EPDM-zeil en de benodigde lijm, inclusief de lijm:
- Oppervlaktelijm op waterbasis
- en de fascielijm op oplosmiddelbasis (zogenaamde contactlijm).
Stap 1: Het plat dak voorbereiden op het afdichten van het plat dak.
Schoonmak het platte dak grondig en verwijder zorgvuldig alle risicofactoren zoals spijkers of stenen die in het dekzeil kunnen boren en het dekzeil permanent kunnen beschadigen.
Stap 2: Het leggen van het EPDM-zeil op het plat dak
Het EPDM-zeil kan vervolgens op het schone en droge plat dak worden gelegd - handenhulp is hier een voordeel. In het beste geval heeft het zeildoek al de perfecte maat, anders moet u het op maat snijden.
Onze tip: Bij het op maat snijden moeten de zijdelingse overstekken die u vervolgens op de panelen plakt (stap 6) worden toegevoegd.
Stap 3: Breng oppervlaktelijm aan op een groot oppervlak (1e helft van het dak).
Als het dekzeil op de juiste manier op het plat dak ligt, vouw het dan naar beneden tot ongeveer het midden van het dak. Breng vervolgens de oppervlaktelijm, die een werktemperatuur van 10 graden Celsius en hoger heeft en daarom vorstvrij moet worden opgeslagen, aan op de blootgestelde helft van het dak en verspreidt zich gelijkmatig en dun uit met een verfroller.
Onze tip: Laat 5 tot 10 centimeter (cm) vrij van oppervlaktelijm aan de rand van het dakoppervlak, omdat u de plaatlijm hier later zult aanbrengen. U bent van harte welkom om de grens met krijt te tekenen, zodat de twee verschillende lijmen elkaar niet in de weg zitten.
Stap 4: Lijm de EPDM-afdichtingsfolie op het plat dak vast.
Als de oppervlaktelijm op zijn plaats zit, rol dan de gevouwen achterste helft van de folie beetje bij beetje terug en maak het glad met een bezem door de lucht eruit te draaien - net als bij het behangen.
Stap 5: Breng EPDM-folie aan op de tweede helft van het dak.
Herhaal stap 3 en 4 hierboven voor de andere helft van het Plat dak.
Stap 6: Lijm de panelen aan elkaar.
Om de panelen aan elkaar te lijmen, vouwt u de EPDM-folie voor platte daken, die aan de randen nog los zit, terug. Breng de contactlijm aan volgens de instructies. De beste manier om dit te doen is door de spons in de lijm te dompelen, die je eerder hebt gevuld in een geschikte verpakking met een grote opening.
Nadat de lijm is aangebracht, vouwt u de folie terug en drukt u deze stevig aan.
Stap 7: Lijm de diafragmahoeken aan elkaar.
De hoeken van de panelen worden dan aan elkaar gelijmd: Om dit te doen, vouw de hoeken van de dekzeilen in een driehoek. Lijm de resulterende hoek aan één kant van het scherm en druk deze stevig vast. Al het uitstekende materiaal kan dan worden afgesneden, zodat de afdichting op paneelhoogte eindigt. Of je kunt het hele ding overheen plakken zoals te zien is in de volgende video:
Kosten van het waterdicht maken van platte daken: wat u moet weten!
Naast de specifieke eigenschappen van het materiaal en het gedrag ervan tijdens de installatie, is de prijs van een product voor het waterdicht maken van een plat dak zeker een factor. De prijzen voor waterdichtingsmateriaal variëren van materiaal tot materiaal en zijn onder meer afhankelijk van de dikte van het materiaal. De volgende informatie over prijzen voor het waterdicht maken van platte daken kan gebruikt worden als leidraad voor het plannen van uw project.
Onze tip: Vraag eventueel aan de vakman die u wilt inschakelen om uw plat dak waterdicht te maken of hij de waterdichtheid ook zelf kan leveren. Als hij regelmatig grote hoeveelheden inkoopt, kan hij in het beste geval de daaruit voortvloeiende besparingen aan u doorberekenen.
- Dakvilt:
- Bitumenband: ongeveer 20 tot 30 euro per 5m²
- Gelast plaatstaal bedekt met talkpoeder en leisteen: ongeveer 30 euro per m²
- Koude zelfklevende membranen: ca. 50 tot 60 euro per m²
- SEL: ca. 30 euro per m²
- EPDM folie: EPDM dakbedekkingskit in onze online shop: vanaf ca. 200 euro bij 3,05 x 2,5 m
Het platte dak van een tuinhuisje waterdicht maken: zelf doen of een vakman inschakelen?
Zoals hierboven uitgelegd, moet de waterdichtheid van het platte dak absoluut perfect zijn. Dit vereist nauwkeurige kennis van zaken. Gebreken in de waterdichting van platte daken kunnen u duur komen te staan, bijvoorbeeld als de afdichting na verloop van tijd blijkt te lekken of zelfs als deze bij de plaatsing duidelijk beschadigd is. In dit geval zijn professionele vaklui duidelijk in het voordeel ten opzichte van amateur-vaklui, omdat zij het waterdichtingsmateriaal en de stappen die nodig zijn om het platte dak ermee af te dichten, het beste kennen. Wie zelfverzekerd genoeg is om de klus zelfstandig te klaren, moet er zeker hulp bij halen.
Ons advies: als u het platte dak aan een specialist toevertrouwt, vraag dan meteen om een onderhoudscontract - de ervaren expert zal uw dak regelmatig controleren en de noodzaak van renovatie zal zo snel mogelijk worden opgemerkt.
Platte daken waterdicht maken of dakrenovatie?
Als u zelf regelmatig uw platte dak inspecteert (visuele inspectie), moet u ook eventuele gebreken en schade tijdig kunnen ontdekken. Hetzelfde geldt voor zichtbare schade die kan ontstaan in de ruimte onder het platte dak.
Daarbij geldt: hoe eerder u schade opmerkt en de oorzaken ervan vaststelt, hoe eerder u deze herstelt, hoe beter.
Afhankelijk van het specifieke gebrek/schade is het echter voldoende om het dakprobleem aan te pakken of is een complete renovatie van het platte dak nodig.
Dat laatste zou bijvoorbeeld nodig zijn als de isolatie en/of constructie door vocht is aangetast of als de isolatie van een plat dak toch moet gebeuren. De gemiddelde kosten voor het waterdicht maken van een plat dak bedragen ongeveer 30 euro per m², terwijl een renovatie van een plat dak tussen 100 en 200 euro per m² kost, afhankelijk van het type.
Van het platte dak van een tuinhuis een terras maken
In tijden van hoge vastgoed- en grondprijzen is elke vierkante meter woonruimte goud waard - binnen en buiten. Het voordeel van een dakterras is dat u van de zon kunt genieten.
Kies daarom letterlijk voor het platte dak en maak er een plat dak van. Er zijn vele manieren om dit te doen: u kunt uw platte dak bijvoorbeeld omtoveren tot
- Een groen dak waarop u kunt lopen
- Een bevoorrechte groene ruimte met vrij uitzicht
- Een kruidentuin op het dak
- Terras
- Een bevoorrechte ontspanningsruimte
- Een bevoorrechte ontvangstruimte
- Een eigen wellness-oase met jacuzzi en/of sauna
- Woon/plante veranda
- Uw groene hoek voor het hele jaar
- Uw fitnessruimte
- Uw kantoor
- Een zonnedak voor zonne-energie en/of zonnewarmte (zie ook onze artikelen over carports op zonne-energie en tuinhuisjes op zonne-energie!)
Wij hopen dat wij u alle informatie hebben gegeven over het waterdicht maken van platte daken en dat met name de laatste paragraaf u heeft geïnspireerd voor het gebruik en ontwerp van platte daken.
***
Coverfoto: ©iStock/artursfoto
Artikel foto's: ©Tuin huis Winkel; ©Tuin huis Winkel; ©iStock/bigpixel; ©iStock/BankenFoto's