Door de video te bekijken, gaat u ermee akkoord dat uw gegevens worden doorgegeven aan YouTube en dat u het privacybeleid hebt gelezen.
Elektriciteit maakt uw tuinhuis bewoonbaar. Zo kunt u uw tuinhuis voorzien van lichtstroom en stroom voor verschillende elektrisch apparaten zoals een koelkast, kooktoestellen, tv's of saunakachels. We laten u zien hoe u elektriciteit in uw tuinhuis kunt aanleggen.
Goede redenen om uw tuinhuis te voorzien van elektriciteit
Elektriciteit, ook wel elektrische stroom of kortweg stroom genoemd, maakt deel uit van ons dagelijks leven. We gebruiken het om elektrische systemen en apparaten bedienen, om
- letterlijk een licht aan te zetten (verlichtingssystemen),
- onze harten te verwarmen (elektrische kachels voor ruimteverwarming en warm water),
- ons dagelijks werk eenvoudig en snel uit te voeren (kleine en grote elektrische apparaten in huis en tuin),
- onszelf bezig te houden, te praten en te communiceren (multimedia en telecommunicatie),
- ons goed en fit te voelen (sauna),
- ons veilig te voelen (elektrische beveiligingssystemen).
Als u uw tuinhuis als woonruimte gebruikt, zult u gebruik willen maken van een systeem of elektrisch apparaat uit de genoemde categorieën van verlichting, verwarming, huishouden, entertainment en telecommunicatie, wellness en beveiliging in uw tuinhuis - vooral als u er ook af en toe of regelmatig overnacht of zelfs woont.
Mogelijke stroombronnen voor de stroomvoorziening van het tuinhuis
De stroomvoorziening voor het tuinhuis is in de eerste plaats afhankelijk van de stroombron waar u uw tuinhuis van voorziet. Hiervoor heeft u de volgende opties:
Sluit het tuinhuis aan op de openbare stroomvoorziening: De aansluiting van het tuinhuis op het openbare net van een elektriciteitsleverancier is mogelijk als het tuinhuis niet te ver weg ligt. Anders zouden de kosten voor het aanleggen van elektriciteit erg hoog zijn.
Sluit het tuinhuis aan op de stroomvoorziening van het particuliere huis via een ondergrondse kabel: U kunt het tuinhuis aansluiten op de stroomvoorziening via een ondergrondse kabel die van het tuinhuis naar de elektrische installatie of de zekeringskast van het huis loopt. Dit kunt u zonder een extra elektriciteitsmeter stellen. Het is ook niet nodig om de elektriciteitsaansluiting van het tuinhuis aan de netbeheerder te melden en zelfs een zekeringskast in het tuinhuis is niet nodig.
Sluit het tuinhuis aan op de openbare stroomvoorziening via een ondergrondse kabel en uw eigen aansluiting: Dit is de manier om het tuinhuis van elektriciteit te voorzien als het niet op uw privéterrein staat en u toegang heeft tot het openbare elektriciteitsnet. U dient echter wel een extra elektriciteitsaansluiting voor het tuinhuis aan te vragen. Voor de aansluiting zijn kosten verschuldigd: voor een netaansluiting van 30 kW moet ongeveer duizend euro in rekening worden gebracht. Daarbij komen nog de kosten voor de zekeringskast en de elektriciteitsmeter bij.
Het tuinhuis van stroom voorzien via uw eigen stroomgenerator: Een generator voorziet uw tuinhuis van stroom als er geen van de bovengenoemde directe of indirecte aansluitmogelijkheden op het openbare elektriciteitsnet zijn. Generatoren met een vermogen van 3,5 watt voor tuinhuizen hebben hun waarde bewezen. U heeft de keuze tussen mobiele en stationaire generatoren: de eerste wekt de elektriciteit in het tuinhuis op met een viertakt benzineverbrandingsmotor, de tweede werkt meestal met een dieselmotor. Zo'n generator wordt geleverd met meerdere stopcontacten zodat u er een kookplaat, verwarming of TV op kunt aansluiten. Maar verbrandingsmotoren produceren ook uitlaatgassen en maken geluid. Let daarom bij de aankoop van generatoren op dat u deze aanschaft met katalysatoren en geluidsisolatie.
Het tuinhuis voorzien van zelf opgewekte elektriciteit via een fotovoltaïsche installatie: Een zonne-energiesysteem op het dak of op de gevel van het tuinhuis of een zonne-energiesysteem voorziet uw tuinhuis van regeneratieve energie, die de zon gratis levert. Dit type stroomvoorziening is ook zinvol als er geen aansluiting op het openbare net mogelijk is. Als het PV-installatie meer elektriciteit produceert dan direct wordt verbruikt, is een oplaadbare batterij zinvol. Meer hierover leest u bijvoorbeeld in ons artikel "Het zonnestelsel: voor- en nadelen van de verwarming van uw tuinhuis".
Het tuinhuis voorzien van zelf opgewekte elektriciteit via een windturbine: U kunt ook een kleine windturbine gebruiken om groene stroom in het tuinhuis op te wekken als er geen andere netwerkmogelijkheden zijn. De kleine windturbines hebben een vermogen van 0,05 tot 2 kW en kan ook door iemand worden opgezet met minder ervaring. Een batterij slaat de windenergie op. Een dergelijke windturbine kost ongeveer 1.500 euro. Maar: de masthoogte van minstens zeven meter kan schadelijk zijn voor het aanzien van uw tuinhuis en u moet ook rekening houden met werkgeluiden. Een vergunning is meestal niet nodig, in de meeste gevallen kan men zich redden met een vereenvoudigde bouwaanvraag. Het is het beste om te vragen naar de lokale regelgeving in uw gemeente.
Elektriciteit voor het tuinhuis - van het plan tot de installatie van de stroomvoorziening
Hieronder willen wij u graag laten zien hoe u elektriciteit in uw tuinhuis aanlegt. Het allereerst wat u moet doen is het maken van een goed plan.
Installatieplan: Hoe kunt u de stroomvoorziening plannen
Het zal u helpen om de stroomvoorziening van het tuinhuis op de best mogelijk manier te realiseren, zodat er geen aanpassingen of extra kosten nodig zijn. Met de juiste plan kunt u precies de bouwmaterialen aanschaffen en indien nodig het gereedschap dat u nodig heeft om de elektriciteit in uw tuinhuis te installeren. Het is handig om de volgende vragen voor uzelf te beantwoorden:
Waar is de elektriciteit voor nodig?
Dit is ongeveer de totale hoeveelheid elektriciteit die u nodig heeft, d.w.z. de hoeveelheid elektriciteit die benodigd is in uw tuinhuis. Geef een overzicht van alle gewenste elektriciteitsverbruikers die u in en rond het tuinhuis wilt hebben. van de verlichting binnen en buiten, tot apparaten in de keuken, woonkamer en badkamer, tot elektrische apparaten zoals grasmaaiers en dergelijke die u wilt aansluiten op elektriciteit. Neem de lijst mee naar een deskundige, bijvoorbeeld een elektricien of een tuinbouwspecialist met de juiste kwalificaties op het gebied van elektra. Zij kunnen u vertellen wat de elektrische vermogenseisen in kW is uit uw lijst en passende suggesties doen voor het technische ontwerp van de stroomvoorziening om daaraan te voldoen.
Zijn er "power guzzlers" onder de gewenste elektriciteitsverbruikers?
Als u ook "power guzzlers" op uw lijstje hebt staan, zoals een saunakachel of houtkloofmachine die in tijdens het gebruik veel stroom gebruiken, kunt u een hoogspanningsaansluiting met 400 volt (v) mogelijk niet vermijden. Tip: Circuits met een stroomaansluiting hebben 32 ampère nodig voor de beveiliging, terwijl 16 ampère anders voldoende is.
Hoeveel stopcontacten zijn er nodig?
Het aantal te installeren stopcontacten moet altijd ruim worden gekwantificeerd om het gebruik van meerdere stopcontacten of ingewikkelde bekabeling te vermijden. Denk aan
- naast de stopcontacten in het tuinhuis
- ook aan de stopcontacten op het terras en elders buiten het tuinhuis waarop u bijvoorbeeld terrasverwarming en -verlichting, elektrische barbecue, tuingereedschap en meer wilt aansluiten.
Tip: Vanwege de natuur gegevene vochtigheid of zelfs vochtigheid in het tuin- en tuinhuis moet u gebruik maken van elektrische installaties en componenten (ondergrondse kabel naar buitencontactdoos) die zijn goedgekeurd voor gebruik in vochtige ruimtes en voldoen aan de beschermingsklasse IP44 (spatbescherming). Dit betekent dat de contactdozen rubberen kleppen en afdichtingen nodig hebben. Componenten met beschermingsklasse IP65 (straalwaterbescherming) bieden nog meer veiligheid.
Waar zijn verdeelkasten, lichtschakelaars en zekeringkasten op een verstandige manier te plaatsen?
Strategie is vereist als u aansluitkasten, lichtschakelaars en, indien nodig, de zekeringkast in het tuinhuis wilt plaatsen. Dit laatste heeft een droge plaats nodig waar het optimaal beschermd is tegen vocht.
Tip: Gebruik voor de bescherming van uw elektra in het tuinhuis een zogenaamde FI-schakelaar (aardlekschakelaar). Als er in het tuinhuis storingen optreden, onderbreekt de aardlekschakelaar de stroomtoevoer. Dit voorkomt ongelukken.
Wilt u zelf elektriciteit in het tuinhuis installeren of door een deskundige laten uitvoeren?
Elektrische installaties vereisen deskundig vakmanschap. De aanleg van elektriciteit in het tuinhuis valt ook onder de geldende richtlijnen van de Vereniging van Elektrische, Elektronische & Informatie Technologieën (VDE). Onderschat de risico's van stroomkabels niet: voor de veiligheid van het tuinhuis en het interieur maar ook voor de veiligheid uw gezondheid en leven. Kortsluiting of overbelasting van leidingen kan bijvoorbeeld brand veroorzaken. U moet zich er ook van bewust zijn dat verzekeringsmaatschappijen soms niet aansprakelijk zijn voor schade die wordt veroorzaakt door ongeschoolde leken die ontstaan door de installatiew werkzaamheden van de elektriciteit.
Er zijn elektrische werkzaamheden die u uitsluitend aan de elektricien moet overlaten, inclusief werkzaamheden aan de zekeringkast, de aarding, meter of huisaansluiting.
Tip: Als u zelf de elektriciteit in het tuinhuis aansluit, is het verstandig om uw werk achteraf aan een vakman te laten zien zodat hij het kan controleren goedkeuren.
Gereedschap en bouwmateriaal voor het leggen van elektriciteit in het tuinhuis
Als u wilt beginnen met het leggen van de elektrische installatie in uw tuinhuis, moet u over het volgende gereedschap beschikken: spanningstester, hamer, muurgroefsnijder, vouwmeter (ook wel vouwliniaal genoemd), markeerpotlood, waterpas, soldeer, striptang, kabelstripper, boormachine, hamerboor, boren in verschillende diktes voor de gangbare bouwmaterialen van tuinhuizen (hout, steen, metaal), sleuf en kruiskop schroevendraaier, hamer, beitel en plamuurmes.
Voor de standaard elektrische installaties in het tuinhuis heeft u kabels, verdeeldozen, schakel- en stopcontactdozen (allemaal geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes), spijker- en drukklemmen, kabel- en klemklemmen, kabelgoten, schroeven van verschillende afmetingen, pluggen, contactdozen (schakel- en stopcontactdozen), pleisterwerk voor elektriciens, waarschuwings- en isolatietape nodig.
Instructies voor gemeenschappelijke elektrische installaties in het tuinhuis
In dit hoofdstuk geven we instructies voor veel voorkomende elektrische installatiewerkzaamheden. Daarbij maken we ook gebruik van de gelegenheid om de verschillende procedures te bespreken die zich voordoen als u de stroomvoorziening vanaf het begin installeert tijdens het ontwerp en de bouw van een nieuw tuinhuis of tuin, of als u dit achteraf doet.
Het leggen van ondergrondse kabels
Ondergrondse kabels zijn zinvol diep lopen: 70, 80 centimeter diep, onder gazons en bedden, zodat ze geen valgevaar vormen zoals kabels die boven de grond lopen. Wij raden aan om de ondergrondse kabels in zogenaamde flexibele lege buizen (kabelbeschermingsbuizen) te leggen, omdat de ondergrondse kabels op deze manier ook kunnen worden vervangen als dat nodig is. Leg in het beste geval de juiste stroomkabels aan bij de aanleg van de tuin/tuinhuis. Zo hoeft u geen verdere grondwerken uit te voeren als de bedden al op hun plaats liggen. Als u vanaf het begin niet zeker weet waar u in de toekomst het elektriciteit in de tuin en het tuinhuis nodig heeft, leg dan lege leidingen op specificatie, beter meer dan te weinig, en trek de benodigde kabels er later gewoon in. Als alternatief voor lege leidingen kunt u de gelegde kabels afdekken met kabelafdekkappen.
Om de sleuf voor de lege leidingen/ondergronde kabels te graven, kunt u het beste metervoor meter werken tussen de stroombron en het tuinhuis, waarbij u de aangelegde meters achter u meteen afsluit: eerst met ongeveer 10 centimeer zand, dan met de uitgegraven aarde. Anders zou u de zijwanden van de diepe, smalle sleuf tegen elkaar aan moeten zetten om te voorkomen dat ze instorten.
Tip: Gebruik ondergrondse kabels van het type NYY of pvc-geïsoleerde plastic kabels met koperen geleiders en NYCWY koperen geleiders. 3-polige kabels met een geelgroene beschermingsgeleider hebben zich bewezen als de beste aardingskabel. Als u in plaats daarvan 5-polige kabels gebruikt, kunt u er een stopcontact plus een tuinlamp of tuingereedschap op aansluiten en deze los van het stopcontact in- en uitschakelen.
Leggen van kabels onder stucwerk
Om kabels onder stucwerk te leggen, moet u eerst de gleufbegrenzingen meten en markeren. Gebruik dan een gleufbeitel en een hamer om een gleuf voor de kabel in de muur te snijden. Een zogenaamde wandcontactdoos helpt om sneller en gemakkelijk te werk te gaan en zuigt het stof automatisch op. De kabel wordt vervolgens in de sleuf bevestigd met geschikte spijkerklemmen. Als de kabel eenmaal op zijn plaats zit, vult u de gleuf met pleisterwerk en trekt u deze eraf.
Leggen van kabels op stucwerk
Als uw stroomkabels in het tuinhuis op gips of hout moeten worden gelegd, bevestig dan eerst de klemmen of de tweedelige drukklemmen op een afstand van 30 of 40 centimeter aan de muur of het plafond. Op pleisterwerk met deuvels, op hout met geschikte houtschroeven. De klemmen houden de beschermbuizen (klemmen) of de kabels (drukklemmen) vast waar de stroomkabels doorheen lopen. Als de kabel om de hoek moet worden gelegd, moet u de drukklemmen dichter bij elkaar en onder een hoek ten opzichte van elkaar vast leggen.
Elektrische installatie als basis voor de tuinhuiskeuken, badkamer en sauna in het tuinhuis
Zitten alle stroomkabels in en op uw tuinhuis? Dan is het volgende wat u kunt doen, het inrichten van uw tuinhuiskeuken, uw tuinhuis badkamer en/of uw tuinhuis sauna Lees onze raadgever voor meer informatie:
- Tuinhuis keuken: alles wat u nodig heeft om uw huis in te richten
- Toiletten voor het tuinhuis: alles wat u moet weten
- Tuin saunabouw en inrichting: Sauna Pori wordt "maritiem Schleisaunauna".
Hier in onze raadgever
***
Omslagfoto: ©iStock/udra
Artikelfoto's: 1: ©iStock/Lex20; 2-4: ©Tuin Huis Winkel, 5: ©iStock/Toa55; 6: ©Tuin Huis Winkel
.