In het onlangs gepubliceerde artikel "Lessenaardak, Zadeldak, Plat dak" - Tuinhuisjes en hun Dakvorm" presenteerden wij de meest breedte dakvorm met voorbeelden van foto's. Deze bijdrage is nu gewijd aan de bijzondere vormen: creatieve dakvarianten die van het tuinhuis of tuinpaviljoen een interessant middelpunt maken.
Het Tentdak op het 5-hoekig huisje
Als dak op zich ziet het tentdak (een variant van het vierkante dak) er nog niet erg ongewoon uit. Maar omdat het meestal op een van de recentelijk populaire 5-hoekige tuinhuisjes te zien is, is het eindresultaat een interessant gezicht dat - in vergelijking met een conventioneel zadel- of lessenaardak - een beetje romantiek in de tuin brengt.
Het tentdak is meestal gebaseerd op een vierkante basisvorm, die kan het dak vierkant, vijfhoekig of achthoekig tuinhuisjes. Uit een zeshoekige plattegrond groeit een zeldzamere variant. De afzonderlijke dakoppervlak ontmoeten elkaar op het zogenaamde "nokpunt" aan de bovenkant. Als accessoire voor het ontwerp van dit kantwerk biedt de vakhandel dakkap met en zonder decoratieve ballen aan, bij wijze van spreken als "kers op de taart". Met zijn regelmatige piramidevorm straalt het Tentdak rust en harmonie uit - precies goed als u op zoek bent naar ontspanning en herstel van de stress van alledaagse dag in de tuin.
Het Schilddak - een dak met vele namen
Een ander "vierkant dak" is het klassieke schilddak. Afhankelijk van de regio is het ook bekend onder de namen van Nederlandse dweilen, dweilen, schilddaken of kapdaken.
Het schilddak kan worden gezien als een combinatie van een zadeldak en een tentdak: Bij het tentdak heeft het de dakhellingen aan alle vier de zijden gemeen, bij het zadeldak de nok, die geen "nokpunt" is, maar een langere of kortere nok, afhankelijk van de grootte van het dak. Omdat het schilddak (net als het tentdak) geen zadeldak heeft, is het een zeer robuust dak, dat de wind minder oppervlakkig is en door zijn dakprojectie alle zijden van het tuinhuis gelijkelijk beschermt. Het nadeel van deze dakvorm kan worden beschouwd als de kleinere ruimte die het gevolg is van deze vorm: er is meestal geen ruimte voor een slaapzolder of een tweede verdieping. Aan de andere kant resulteert dit in een hoger interieur, wat vooral gewaardeerd wordt door lange mensen die graag veel "lucht boven hun hoofd" willen hebben.
Het schilddak wordt ook gebruikt voor tuinpaviljoens - hier ziet u een blik in de dakconstructie:
Het speelse Pagodedak
Het pagodedak is een vrij zeldzame en werkelijk opvallende dakvorm. Deze dakvorm is afkomstig uit de Aziatische regio en komt vooral voor in tuinpaviljoens met achthoekige, zeshoekige of vijfhoekige plattegronden. Een voorbeeld van een zeshoekige variant is het dak van het Tuin van Versailles:
Vierkante en rechthoekige pagodedaken zijn in principe ook mogelijk. Oorspronkelijk betekende de term Pagodedak" een meerlaags dak bestaande uit meerdere opbouw elkaar geplaatste opbouw en daken ("daktoren"), maar de term is ook ingeburgerd geraakt bij tentachtige, maar naar binnen gebogen daken.
Het rustieke Tondaken
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het tondaken de ronde vorm van een horizontale ton of een deel van deze ton. De rechte helling van het zadeldak buigt omhoog boven het huis, terwijl de helling van het dak naar het hoogste punt steeds vlakker wordt. Er is geen zichtbare nok zichtbaar. In zijn oorspronkelijke vorm resulteert de doorsnede door een Tondaken in een halve cirkel - niet bepaald een elegant ontwerp! Als een kleiner cirkelsegment wordt gevormd, ontstaat een vlakker dakvorm, dat ook wel eentondaken" wordt genoemd, maar er veel beter uitziet en harmonieert met de afmetingen van het tuinhuis.
Het tondaken is niet echt een nieuwe uitvinding, maar behoort integendeel tot de oudste dakvorm mensheid. Voor het tuinhuis is het echter een recente innovatie die steeds meer enthousiastelingen aantrekt. Afhankelijk van het ontwerp kan het dak in de lengterichting van de inkom- en raam worden geplaatst (zoals bij het Trend-28-model) of dwars op de "hoofdkant", met een licht gewelf boven de ingang - zoals bij het tuinhuis Avantgarde-40. De dakbedekking kan ook in de lengterichting worden geplaatst.
Naast het ongewone, moderne uiterlijk biedt de tonvorm ook energetische voordelen als het tuinhuis tijdelijk verwarmd moet worden, bijvoorbeeld voor het overwinteren kuipplanten. Ook de ruimtewinst naar boven is niet te versmaden, zeker niet als u buiten het seizoen veel tuinmeubilair en apparatuur wilt opslaan.
We hopen u geïnspireerd te hebben met deze kleine dakvorm. U vindt vele varianten van de genoemde daken in ons uitgebreide tuinhuis-assortiment. Veel foto's uit de tuinen van onze klanten laten zien hoe de betreffende tuinhuizen er in het "echte leven" uitzien.