Zo leg je waterleidingen aan in je tuinhuis – met tips over aanleg, materiaal, vergunningen en comfort.

Keukenstoelen Tuinhuis

Een wateraansluiting in het tuinhuis voorziet u van stromend water voor de kranen in de keuken en badkamer, evenals voor het toilet, dat met water kan worden doorgespoeld. Met een kraan buiten het tuinhuis kunt u gemakkelijk het water krijgen dat u nodig heeft voor uw tuin. Zie je: een wateraansluiting verhoogt het wooncomfort en maakt het tuinieren gemakkelijker. Hieronder leggen wij u uit hoe u de waterleiding naar het tuinhuis kunt aansluiten en waar u rekening mee moet houden bij het leggen van de waterleidingen.

Heeft u een tuinhuis en wilt u hier graag stromend water in hebben? Dan is het handig om dit artikel te lezen. Hieronder geven wij u de redenen voor een wateraansluiting in uw tuinhuis, informeren wij u of u hiervoor een vergunning nodig heeft en laten wij u zien hoe u de waterleidingen in het tuinhuis moet leggen zodat u in de toekomst over stromend water beschikt.

8 goede redenen voor een wateraansluiting in het tuinhuis

  1. Een wateraansluiting in het tuinhuis betekent dat u via leidingen bent aangesloten op het netwerk van uw lokale waterleverancier. Vers drinkwater dat aan de strengste kwaliteitscontroles wordt onderworpen, stroomt dan uit de kranen in het tuinhuis. Met schone water kunt u uzelf en uw tuin op de best mogelijke manier van water voorzien.

  2. De wateraansluiting in het tuinhuis vergroot de mogelijkheden voor het gebruik ervan: met stromend water in het huis kunt u op elk moment ter plaatse verse maaltijden bereiden. Zo kunnen de tuinvruchten met het drinkwater worden schoongemaakt en kunnen ze vers op tafel worden gelegd. Als u een kookgelegenheid of zelfs een tuinkeuken heeft (zie hieronder), kunt u hiervoor ook het schone water uit de kraan gebruiken.

  3. Houdt u ervan om gasten te ontvangen? Zo kunt u makkelijk uw gasten uitnodigen voor een tuinfeest: stromend water in het tuinhuis is een belangrijke voorwaarde om veel of weinig gasten te kunnen ontvangen en om ze prettig te laten voelen bij u in de tuin. 

  4. Een wateraansluiting in het tuinhuis zorgt voor meer wooncomfort: u kunt het verse water gebruiken om uw lichaam te wassen na het tuinieren, na een bezwete sportsessie of na lekker in de zon te hebben gelegen maar ook om bijv. uw toilet door te spoelen - net zoals u thuis ook gewend bent.
  5. Met altijd vers drinkwater bij de hand kunt u in het tuinhuisje wonen - ook voor langere perioden, bijvoorbeeld een weekend of voor een korte vakantie.

  6. Wilt u een sauna in het tuinhuis? Dankzij de wateraansluiting kan deze wens gemakkelijk worden vervuld.

  7. Het tuinhuis met wateraansluiting binnen en in het beste geval ook buiten maakt het tuinieren voor u gemakkelijker: vers water voor het besproeien van de planten heeft u dan altijd bij de hand.

  8. Heeft u een zwembad in de tuin? Zo kunt u het zwembad ook gemakkelijk met water vullen via de wateraansluiting.

Wateraansluiting voor het tuinhuis - Heeft u hiervoor een vergunning nodig?

Deze vraagt moet u aan de lokale bouwheer stellen, dit antwoord hangt vooral van waar u woont. Zo kunnen de regels van staat tot staat verschillen. Deelstaten regelen bijvoorbeeld de verplichting om een bouwvergunning voor tuinhuizen te verkrijgen. Wie recreatieruimtes, toiletten en of open haarden in een tuinhuis wilt plaatsen moet er rekening mee houden dat er op veel plaatsen een vergunningsplicht geldt. 

Rioleringskosten voor tuinhuizen met wateraansluiting

Als u een wateraansluiting voor het tuinhuis wilt, moet u ook de kwestie van de rioleringskosten vooraf regelen. Als u water gebruikt in het tuinhuis en dit doorspoelt in de riolering dan moet het later worden gereinigd in een rioolwaterzuiverings installatie waar u rioolrechten voor moet betalen. Dit is anders als wanneer u leidingwater gebruikt:

  • Voor het besproeien van de tuin
  • of het vullen van een tuinvijver.

Toepassing: U hoeft hiervoor geen rioolkosten voor te betalen.

Om de verschillende waterverbruiken afzonderlijk te kunnen berekenen, is een tuinwatermeter nodig, die bij voorkeur bij de buiten geïnstalleerde waterkraan wordt gebouwd. De bijbehorende tuinwatermeters zijn verkrijgbaar vanaf 25 euro bij een vakhandelaar. Het is erg belangrijk dat u een gekalibreerde watermeter gebruikt en deze na de zogenaamde kalibratieperiode (ongeveer om de zes jaar) laat vervangen of opnieuw laat kalibreren.

Onze tip: De steden en gemeentes regelen de tuinwatertelling anders. Informeer vooraf bij uw gemeente naar de plaatselijke voorschriften! Sommige steden en gemeenten eisen dat de watermeter door professionals binnenshuis wordt geïnstalleerd of rechtstreeks bij de overheid wordt gekocht.

Tuinhuis wateraansluiting: Wat kan er gedaan worden tijdens de bouw van het tuinhuis?

In principe is het zinvol om de wateraansluiting voor het tuinhuis vanaf het begin te plannen als onderdeel van de bouw van het tuinhuis. Natuurlijk is het ook mogelijk om een wateraansluiting toe te voegen aan een bestaand tuinhuis - maar dit is meestal complexer: zowel wat betreft de hoeveelheid werk die ervoor nodig is als de kosten die daaruit voortkomen. De planning van de wateraansluiting omvat onder anere de volgende punten:

  • Het verloop van de waterleidingen in de tuin
  • Het materiaal van de buizen en hulpstukken voor binnen- en buitengebruik (hier: met corrosiebescherming)
  • Het aantal en de plaats van elke kraan (kranen op de wastafels in de keuken en badkamer, douche) en waterverbruiker (toilet, vaatwasser)

Bij het leggen van de waterleidingen moet u rekening houden met het volgende

In principe kunt u de leidingen voor de wateraansluiting van het tuinhuis overal in de tuin leggen. U moet hierbij op vier punten letten: 

Materiaal van de tuinwaterleiding (buizen en hulpstukken)

Hierbij heeft u de keuze tussen buizen van metaal (staal of koper) en kunststof. De laatste zijn niet alleen goedkoper dan metalen buizen, ze scoren ook punten met de volgende voordelen vooral in de buitenruimte:

  • Geen gevaar op corrosie
  • Lager risico op deposito's
  • Langere gebruiksduur (duurzaamheid)

Kunststof buizen van polyethyleen (PE) hebben hun waarde als waterleidingen in de tuin bewezen. Het materiaal is licht, kan licht gebogen worden zodat u het ook kunt gebruiken om lichte krommingen te vormen of om verschillende hoogtes te compenseren en het is ook gemakkelijk om mee te werken. Met een conventionele ijzer-, hout- of kunststofzaag of een speciale pijpschaar kunt u de in de handel verkrijgbare buizen exact op maat knippen. Individuele buizen worden aan elkaar gelijmd of vastgeschroefd.

Onze tip: Wees op uw hoede bij het kopen van verschillende materialen! Een onderdelenlijst en een schets op ware grootte van het wateraansluitingsproject voor het tuinhuis helpt u bij het inschatten van de benodigde lijnmeters en onderdelen die u moet aanschaffen. Koop altijd iets meer zodat er geen problemen ontstaan op de bouwplaats. Voor de aanleg van een tuinwaterleiding heeft u naast zogenoemde hulpstukken d.w.z. extra buisonderdelen nodig om de leiding zonodig om de hoek te kunnen leggen. 

Leggen van de buizen

De toevoerleidingen voor de wateraansluiting kunt u aansluiten

  • Ofwel bovengronds
  • Of ondergronds

Omdat bovengrondse leidingen voor de hand liggend zijn, een struikelgevaar kunnen vormen (risico op letsel) en niet beschermd zijn tegen vorst (waterleidingschade) of mechanische schade, geven de meeste tuineigenaren er de voorkeur aan om ze ondergronds aan te leggen.

In de praktijk betekent ondergronds dat de leidingen ten minste twee schoppen diep moeten zijn, zodat u de gronden nog steeds zonder beperkingen kunt cultiveren en niet per ongeluk een waterleiding kunt beschadigen tijdens het graven. Als de waterleidingen naar het tuinhuis zo moeten worden aangelegd dat ze eigenlijk vorst- of winterbestendig zijn, moeten de waterleidingen nog dieper worden gelegd: minstens 0,5 meter.

Onze tip: U kunt ook vorstbescherming voor waterleidingen creëren door aan elk uiteinde voor ventilatie te zorgen. Zogenaamde ventilatiebussen (hulzen met een kogelkraan als draaisluiting) kunnen u hierbij helpen. Als u beide kranen opent, loopt de waterleiding leeg. Op deze manier blijft er geen water in de pijp zitten en kan er bij vorst geen bevriezend water uit de pijp barsten. 

Vloer in de tuin

In een oude tuin speelt de grondsoort nauwelijks een rol. In een tuin in een nieuwbouwwijk doet het daarentegen wel toe: Daar gebeurt het tegenwoordig vaak dat je bij het graven van de grondschacht voor de tuinwaterleiding, na een relatief dunne laag voedingsrijke bovengrond, al snel puin en voedingsarme grond tegenkomt. De reden hiervoor is dat de goede grond die vooraf is uitgegraven voor de bouw vaak elders wordt verkocht.

Onze tip: Om de waterleiding optimaal te kunnen leggen, is het aan te raden om de buizen op een laagje zand te leggen zo dik als een hand en ze opnieuw te bedekken met een even dik laag zand. Op deze manier kunnen scherpe randen van vuil de leidingen niet beschadigen. 

Werklast en kosten

Afhankelijk van de manier waarop u besluit de waterleiding in de tuin aan te leggen, zal de hoeveelheid werk en de kosten variëren. Het is van toepassing: 

  • Hoe langer het leidingtraject/pijpselectie
  • Hoe dieper het leggen
  • En hoe minder gunstig de grond is. 

Hoe duurder de wateraansluiting voor het tuinhuis wordt. Daarom is het raadzaam om een tussenweg te vinden tussen kort en gemakkelijk te gebruiken. Bij het leggen van waterleidingen voor bijvoorbeeld bestaande tuinhuizen is het belangrijk om te overwegen of het duurder is om de leiding drie meter om een hoek of onder de terrasvloer te laten lopen die je dan zou moeten opsteken.

Elektriciteit leggen in het tuinhuisje

Het achteraf installeren van elektriciteit voor het tuinhuis 

Met stromend water in het tuinhuis beschikt u over het gehele comfort. Dit kan nog steeds worden verhoogd als u ook over elektriciteit beschikt. Met elektriciteit kan dat:

  • Verwarm het koude leidingwater (warm water!),
  • Het licht aan te zetten (voor binnen- en buiten tuinverlichting)
  • Het bedienen van veel elektrische apparaten (in het tuinhuis: verwarming, keukenapparatuur zoals koelkast, fornuis, broodrooster en koffiezetapparaat, evenals radio, TV, laptop, smartphone en andere buiten apparatuur: grasmaaier, heggenschaar, vijverpomp).

In ons artikel "Het aanleggen van elektriciteit in een tuinhuis" kunt u veel informatie lezen wat betreft het elektriciteit in een tuinhuis. Neem daar ook eens een kijkje!

kookhoek

Is alles klaar? Tuinhuis keuken!

Water- en elektriciteitsleidingen in het tuinhuis worden aangelegd? Dan heb je de beste voorwaarden gecreëerd om een tuinkeuken uit te gebruiken. Wat u moet weten over dit onderwerp kunt u lezen in ons artikel genoemd 'Keuken inrichten in het tuinhuisje'

Tuinhuis badkamer

Toilet in het tuinhuis

Aan het begin van dit artikel hebben we al wat gezegd over een toilet in het tuinhuis. Voor de inrichting en werking van het toilet in het tuinhuis is de wateraansluiting vereist.

***

Coverfoto: ©iStock/Sirimo
Artikel foto's: Afbeelding 1: ©iStock/filmfoto; Afbeelding 2: ©Tuin Huis Winkel; Afbeelding 3: ©Tuin Huis Winkel; Afbeelding 4: ©Tuin Huis Winkel/klantenproject

Selecteer uw land en taal:

We hebben gemerkt dat u uit een ander land komt. Wilt u van shop veranderen? Wij zijn blij om u in vele landen Tuinhuis producten te kunnen aanbieden. Beschikbaarheid, prijs en verzendingsopties zijn verschillend.

Opmerking

Deze categorie is niet beschikbaar in dit land.

Dit artikel is niet verkrijgbaar in dit land.

Wanneer u de pagina verlaat, worden het winkelmandje en het notitieblok gewist

Wanneer u de pagina verlaat, wordt het veld met notities gewist.

Wil je nog steeds doorgaan?